Policijsko izvješće tjedna (od 8. do 14. lipnja 2015.)

Na postajnom području Policijske postaje Ivanić Grad, koja teritorijalno pokriva područje grada Ivanić Grada, te općina Križ i Kloštar Ivanić u proteklom tjednu evidentirano je 7 kaznenih djela koja se progone po službenoj dužnosti, a radi se o 2 kaznena djela Teških krađa, 3 kaznena djela Krađa, 1 kazneno djelo Prijevare i 1 kazneno djelo Teške tjelesne ozljede.

Policijski službeni nakon provedenih krim. istraživanja nadležnom državnom odvjetništvu podnijeli su kaznene prijave protiv počinitelja kaznenog djela Prijevare, kaznenog djela Teške tjelesne ozljede, a također je podnesena i kaznena prijava protiv počinitelja kaznenog djela Protupravne naplate iz ranijeg izvještajnog razdoblja.

PP Ivanić-Grad upozorava da je na područjima susjednih policijskih postaja zabilježen porast kaznenih djela krađa iz obiteljskih domova počinjenih na način da na kućnu adresu građana dolaze počinitelji koji se lažno predstavljaju kao djelatnici komunalnih usluga npr. “elektre” i traže pregled kućnih instalacija ili pak nude predmete na prodaju, nude usluge masaže, ulaze pod izgovorom sakupljanja željeza i sl., a nakon što ih građani puste u domove iskorištavaju neoprez istih i iz domova vrše krađe, a često puta i kaznena djela prijevara kojom prilikom su najčešće oštećene starije osobe ili osobe koje žive same.

Stoga se mole građani na pojačan oprez, te da svaku sumnju žurno dojave policijskim službenicima na telefon 01/4570-060 ili “192”.

Nadalje, u proteklom tjednu je evidentirana 1 prometna nesreća sa materijalnom štetom. Policijski službenici PP Ivanić Grad su u proteklom tjednu evidentirali 227 prekršaja iz Zakona o sigurnosti prometa na cestama, od kojih je 6 prekršaja vožnje pod utjecajem alkohola većom od dozvoljenog.

Od 11.06.2015. godine u primjeni je Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o sigurnosti prometa na cestama koji regulira postupak izdavanja vozačke dozvole za AM, A, A2, A, B, BE, F i G kategorije, tako da se vlasnicima navedenih kategorija izdaju vozačke dozvole na 10 godina, a osobama sa navršenih 65 godina života, ukoliko u dosadašnjoj vozačkoj dozvoli nisu imali ograničenje nije potrebno vađenje zdravstvenog uvjerenja.

Također obavještavamo sve vlasnike vozila koji su sklopili kupoprodajni ugovor o prodaji vozila da su dužni u roku od 15 dana izvršiti odjavu, odnosno da novi vlasnik je dužan odjaviti ili izvršiti promjenu vlasnika, jer ćemo u protivnom pokrenuti upravni postupak poradi ukidanja registracije, a osobe koje ne budu izvršile zakonsku obvezu ćemo sankcionirati.

NAČELNIK
Jure Matijević, mgr. publ. rel.

2015-06-16T20:24:58+02:0015. Lipanj, 2015.|Novosti|