Ratni opus Ivana Lackovića Croate u galeriji Zvonimir

U sklopu obilježavanja 24. obljetnice Hrvatskog ratnog zrakoplovstva i protuzračne obrane (HRZ i PZO) u galeriji Ministrastva obrane RH “Zvonimir”, Bauerova 33 u Zagrebu, 9. prosinca otvorena je izložba slika Ivana Lackovića Croate i Ivana Mustača, koja će biti otvorena svakog dana od 10-18 sati do 23. prosinca 2015. Izložbu je u nazočnosti brojnih uzvanika otvorio Zapovjednik HRZ i PZO RH general-bojnik Dražen Ščuri.

Predstavljeni opus Ivana Lackovića Croate je zbirka nastala u vrijeme Domovinskog rata pod nazivom “Crno i crveno” koju je proslavljeni likovni umjetnik, kao dragovoljac i pripadnik 65. samb. Ivanić-Grad naslikao 1992. godine i ostavio svojim suborcima, a čuva se u Ivanić-Gradu. Zajednica udruga prozašlih iz Domovinskog rata Grada Ivanić-Grada te Općina Kloštar Ivanić i Križ, u okviru uspješne suradnje s MORH-om, stavila ju je na raspolaganje za ovogodišnji jubilej Hrvatskom ratnom zrakoplovstvu i protuzračnoj obrani RH. Otvorenju izložbe nazočili su i članovi porodice pokojnog slikara Ivana Lackovića Croate, predstavnici braniteljiskih udruga iz Ivanić-Grad te ispred Grada zamjenik gradonačelnika Ivanić-Grada g. Željko Posilović .

U drugom dijelu izložbe svoje radove, nadahnute zrakoplovnom i domoljubnom tematikom, predstavio je Ivan Mustač, profesor likovne umjetnosti. Uz legendarnog Rudolfa Perešina prikazani su bivši i sadašnji zrakoplovci, njihove letjelice, povijest i sadašnjost HRZ i PZO.

Posebnosti ugođaja doprinjeli su glazbom članovi kvinteta Orkestra oružanih snaga RH koji su za ovu prigoda izveli nekoliko prigodnih skladbi iz svog repertoara.

Leo Ordanić

Ako još niste, sada možete lajkati portal Volim Ivanić

2015-12-11T15:32:23+01:0011. Prosinac, 2015.|Kultura|