Ivanu Kožaru i Tinu Biršiću zlata za inovacije u Ženevi

Na jednom od najprestižnijih godišnjih skupova inovatora, 43. Međunarodnom sajmu inovacija PALEXPO u Ženevi koji se održava ovog tjedna, od 15. do 19. travnja, predstavilo se devet hrvatskih inovatora i inovativnih tvrtki. Njih osam osvojilo je i najvrednije nagrade sajma – pet zlata i tri bronce.

Zlatnim medaljama nagrađeni su i najmlađi hrvatski predstavnici u Ženevi, srednjoškolci Ivan Kožar i Tin Biršić iz Elektroničkog i računalnog kluba Ivanić – Grad. Kožar je osvojio zlato za svoj novi pristup 3D grafičkom prikazu u punom spektru boja odnosno 3D hologramski displej, a Tin Biršić za Cloud Security System, sigurnosnu kameru za vlasnike poljoprivrednih objekata koja nakon što opazi pokret, uslika i šalje fotografiju na cloud, a korisniku na odabranu e-mail adresu stiže obavijest o aktivnosti na čuvanom području.

Pored njih zlatne medalje za inovacije osvojili su tvrtka Bernarda iz Nedelišća za „Cool Vision“ madrac, tvrtka Tehnix iz Donjeg Kraljevca za MBO-T tehnologiju održivog razvoja i tvrtka Altpro iz Odre za sustav za osiguranje željezničko cestovnih prijelaza s daljinskom kontrolom RLC23.

Brončane medalje pripale su Vinku Rogini iz Lučkog za Balzam Mirela, tvrtki TTK iz Karlovca za metodu za smanjivanje aksijalne sile na centrifugalnim višestupanjskim pumpama i Klaudiu Šturmanu iz Rovinja za uređaj za višerednu proizvodnju, oblikovanje, transport i rezanje ćevapčića, keksa i pljeskavica s automatiziranim upravljanjem.

Ivan Milun iz Sinja u Ženevi je pak predstavio svoj inovativni postupak dobivanja vjernog izgleda kamenih zidova kuća za kojeg mu je ondje uručena posebna plaketa rumunjskog ministarstva znanosti i obrazovanja.

Ove je godine u Ženevi predstavljeno oko 1000 inovacija iz 45 zemalja svijeta, a izložbu je posjetilo 27 tisuća posjetitelja. Hrvatski inovatori ove su se godine 21. godinu za redom predstavili na ovom sajmu inovacija u organizaciji Udruge inovatora Hrvatske i u suradnji s Hrvatskom zajednicom tehničke kulture te uz potporu Hrvatske gospodarske komore i Hrvatske banke za obnovu i razvitak.

Udruga inovatora Hrvatke
Maja Priselac

Foto: Biršić

Ako još niste, sada možete lajkati portal Volim Ivanić

2015-04-19T14:26:09+02:0019. Travanj, 2015.|Gradska zbivanja|