Oporavak tune i dalje upitan

Europska unija te ostale države članice Međunarodnog odbora za zaštitu atlantskih tuna (ICCAT) raspravljat će o mogućem drastičnom povećanju ukupnog dopuštenog ulova istočno atlantske i mediteranske plavoperajne tune na sastanku idućeg tjedna (14 – 22. studenoga) u Maroku. WWF upozorava i protivi se bilo kakvom naglom povećanju ribolovnih kvota koje bi narušilo efikasan i potpun oporavak populacije tuna.

Nakon više od deset godina uloženog napora u oporavak i u održivo upravljanje ugroženog stoka plavoperajne tune, ICCAT-ov znanstveni odbor predlaže porast ukupnog dopuštenog ulova na 36.000 tona do 2020. godine, što je više od dvostruke dopuštene kvote za 2015. godinu. Istovremeno, iznose činjenice da se stok još uvijek nije oporavio te isti znanstvenici upozoravaju da bi takva razina ulova potencijalno mogla smanjiti populaciju tuna u narednim godinama.

Europska unija predlaže produženje ribolovne sezone i prekid plana oporavka prihvaćenog 2007. godine, a koji bi trebao trajati do 2022. godine. Također, predlaže se ponovna upotreba zrakoplova prilikom traženja plova plavoperajne tune (praksa zabranjena od 2007. godine jer pogoduje razvoju nezakonitog i nekontroliranog ribolova).

Stok plavoperajne tune nije još spreman podnijeti takvo naglo povećanje ulova i trpjet će ozbiljne posljedice ako se odobri manje rigorozno upravljanje. Bilo je potrebno više od deset godina kako bismo vratili tune u naša mora i ne možemo dopustiti da ih ponovno izgubimo zbog kratkoročnog profita“, ističe Danijel Kanski, stručni suradnik za ribarstvo u WWF Adria. „Mjere usvojene za oporavak vrsta generiraju vrlo pozitivne rezultate te se plavoperajna tuna više ne smatra prelovljenom. Potičemo vlade da se usredotoče na ovaj uspjeh i sačekaju potpuni oporavak vrste“, dodao je Kanski.

WWF preporučuje uspostavljanje kvote od 28.000 tona do 2020. godine kako bi se populaciji omogućio daljnji rast te poziva na nastavak provođenja plana oporavka dok znanstvenici ne objave da je stok oporavljen. Osim toga, WWF traži od država da izdvoje veće kvote za „mala ribarstva“, koja su gotovo isključena iz pristupa resursima u posljednjih deset godina, pod uvjetom da su zadovoljeni trenutno važeći kontrolni i nadzorni standardi. Isto tako, potencijalno povećanje uzgojnih kapaciteta tune dovest će do povećane potražnje za sitnom plavom ribom koja je osnovna komponenta hrane u uzgoju tune.

WWF također upozorava na nepoznate učinke ilegalnog, neprijavljenog i nereguliranog ribolova (IUU) za koji se vjeruje da još u velikoj mjeri postoji na Sredozemlju.

Obnova stoka plavoperajne tune bila je veliki izazov. Moramo učiti na primjerima iz prošlosti i biti strpljivi dok stok nije u potpunosti obnovljen. Ako nastavimo provoditi dobre prakse upravljanja ribarstvom, stok bi se uskoro mogao oporaviti. Tek tada možemo početi razmišljati o povećanju kvote,“ zaključuje Danijel Kanski.

2017-11-09T13:19:20+01:009. Studeni, 2017.|Zanimljivosti, Zdravlje, Životni stil|