Osobno računalo Ivel – pionir u jugoslavenskoj računalnoj industriji

Ivel računalo je prvo osobno računalo koje je proizvedeno u Jugoslaviji, a tvrtka Ivasim iz Ivanić-Grada je bila prva tvrtka koja je počela serijsku proizvodnju osobnih računala u ovoj regiji. Predstavljen je javnosti 1983. godine, a osim po pristupačnoj cijeni, Ivel se isticao i po mogućnosti prilagođavanja različitim namjenama.

Za razliku od ostalih računala u to vrijeme, Ivel je bio relativno jeftin i jednostavan za korištenje. Računalo se sastojalo od središnje jedinice, monitora, tipkovnice i miša, a koristilo se BASIC programski jezik. Iako je Ivel bio ograničeniji od drugih računala u smislu grafičkih mogućnosti i brzine procesora, ipak se pokazao kao dobar izbor za početnike i manje zahtjevne korisnike.

Ivel računalo je značajno ne samo zbog svoje pristupačne cijene i mogućnosti prilagođavanja, već i zbog toga što je pružalo priliku mladim programerima i inženjerima da stvore nove programe i razviju vlastite vještine u području računalne tehnologije. To je pomoglo u razvoju računalne industrije u Jugoslaviji i otvorilo put za daljnji napredak u ovoj oblasti.

Tvrtka Ivasim je također razvila i druge proizvode na temelju Ivela, poput Ivel Ultra i Ivel PC, koji su imali moderniji hardver i mogućnost pokretanja popularnijih operativnih sustava poput Windowsa.

Unatoč svom uspjehu u Jugoslaviji, tvrtka Ivasim je prekinula proizvodnju Ivel računala u 1991. godini zbog političkih i ekonomskih previranja u zemlji. Danas se Ivel računala mogu vidjeti u nekim muzejima tehnologije i privatnim zbirkama kao simbol pionirskog razdoblja računalne industrije u Jugoslaviji.

Uzimajući u obzir svoj značaj u povijesti računalne tehnologije u Jugoslaviji, Ivel računalo i dalje ostaje važan simbol domaće proizvodnje u to vrijeme.

ZANIMLJIVOSTI
-Prvi prototip Ivel računala napravljen je u ljeto 1982. godine, a proizvodnja je započela sljedeće godine.
-Ivel računalo je bilo popularno u obrazovnom sustavu Jugoslavije, gdje se koristilo u školama i na fakultetima za učenje programiranja i drugih računalnih vještina.
-Prema nekim izvorima, cijena Ivel računala u to vrijeme bila je oko 4.000 do 5.000 dinara, što je bilo znatno manje od cijene drugih računala na tržištu.
-Tvrtka Ivasim je razvila i vlastiti operativni sustav za Ivel računalo nazvan Ivasoft, koji je bio jednostavan za korištenje i imao je mnoge funkcije koje su bile korisne za početnike i manje zahtjevne korisnike.
-Ivel računalo je bilo popularno ne samo u Jugoslaviji, već i u drugim zemljama koje su imale slične ekonomske i političke uvjete, poput Bugarske i Rumunjske. Tvrtka Ivasim je također izvozila -Ivel računala u neke druge zemlje.
-Nakon prestanka proizvodnje Ivel računala, neki bivši zaposlenici tvrtke Ivasim su se odlučili pokrenuti vlastiti biznis i razviti slične proizvode, poput tvrtke CROsoft koja je proizvela računalo CROsoft 256 koje je bilo slično Ivelu, ali je imalo bolji hardver i operativni sustav.
-Ivel računalo i danas ima svoje poklonike i entuzijaste koji se bave očuvanjem ovog dijela povijesti računalne tehnologije, kao i programera koji i dalje razvijaju nove programe i igre za Ivel računalo.

2023-04-17T12:20:56+02:0017. Travanj, 2023.|Zanimljivosti|