Prezentacija projekta kompostane otvorenog tipa

Grupa C.I.O.S., koja se bavi preradom otpada u Hrvatskoj i susjednim zemljama, prije nekoliko mjeseci je kupila kompostanu Eko-Flora Plus u Kloštru Ivaniću. Riječ je o hrvatskoj tvrtki u većinskom vlasništvu njemačke svjetske korporacije Scholz 51,43%, te C.I.O.M. Zagreb 48,57%.

U Kloštru Ivaniću na mjestu postojeće kompostane otvorenog tipa kapaciteta 5.000 tona godišnje C.I.O.S. planira izgraditi kompostanu zatvorenog tipa kapaciteta 35.000 tona godišnje. Planirana vrijednost investicije je između 6 i 7 milijuna eura, a pogon bi imao između 10 i 20 zaposlenih na kompostiranju bio-otpada koji se prikuplja iz kućanstava i održavanja zelenih površina u krugu od 50 kilometara.

Tim povodom je 7. siječnja tvrtka C.I.O.S. okupila predstavnike Općine Kloštar Ivanić i Grada Ivanić-Grada i zainteresirane građane, te ih povela u razgledavanje postojeće otvorene kompostane, a potom je u Pučkom domu u Kloštru Ivaniću prezentirala tehnologiju buduće zatvorene kompostane, iz koje se neće moći širiti neugodni mirisi, i neće biti zagađenih ocjednih voda.

Karakteristika tehnologije, koja će biti primijenjena u novoj tzv. tunelskoj kompostani, a razvila ju je nizozemska tvrtka GICOM Composting Systems je, da se neugodni mirisi ne mogu širiti. To će se postići na način, da će se otpad istovarivati u zatvorenom prostoru, a potom će se sav zrak iz pogona filtrirati kroz vodene i zatvorene biološke filtere.

Ove godine komunalno poduzeće Ivakop i na području Grada Ivanić-Grada i općina Kloštar Ivanić i Križ uvodi odvojeno prikupljanje biološkog otpada, pa će se smanjiti udio biorazgradivog otpada u komunalnom otpadu u skladu sa Zakonom o održivom gospodarenju otpadom, te izbjeći plaćanje penala prema EU.

Tekst:Radojka Šporer
Pogledaj na Facebook-u

2017-05-23T20:37:05+02:008. Siječanj, 2014.|Vijesti s otoka|