U nedjelju 24. kolovoza obilježavamo Dan roda

Dan roda obilježava se 24. kolovoza, kako bi se upozorilo na opadanje njihovog broja zbog nestanka prirodnih staništa. Bijela roda jedna je od najpopularnijih ptičjih vrsta u Hrvatskoj, ne samo zbog legende da rode nose djecu već zbog suživota s čovjekom. Rode većinu svog života provedu kraj čovjeka, gnijezde se u selima, na krovovima kuća, crkava, vatrogasnih domova, štagljevima, stupovima od elektre, a hrane na poljoprivrednim površinama. Rode su dio identiteta hrvatskog sela. Njihov dolazak i odlazak najavljuje smjenu godišnjih doba. U Hrvatsku dolaze tijekom proljeća i ostaje do kraja ljeta kada počinje selidba prema Africi, gdje u vrijeme naše zime imaju mnogo hrane.

Roda je velika ptica močvarica koja je prepoznatljiva po dugim crvenim nogama i ravnom, šiljatom crvenom kljunu. Visoka je 100-110 cm, promjera krila je 195-210 cm, a masa je 2,3-4,5 kilograma. Pernato ruho roda je bijelo, s crnim vrhovima i crnim stražnjim rubom krila. Rode se vrlo rijetko glasaju, ali je zato njeno klepetanje kljunom vrlo prepoznatljivo i zvuči kao udaranje štapom o štap.

U Zagrebačkoj županiji Ivanić-Grad je drugi grad s najvećim brojem gnijezda bijelih roda. Grad Vrbovec je prvi sa 50 gnijezda dok se na području Grada Ivanić-Grada gnijezdi 33 para bijelih roda. Na kućama se gnijezdi 13 parova, dok se na za gniježđenje prilagođenim stupovima gnijezdi još 20 parova bijelih roda. Rode očito vole naš grad 🙂 .

Bijela roda

Par bijelih roda u Savskoj ulici u centru Ivanić-Grada .

Bijela roda je ugrožena vrsta a njen opstanak uvelike ovisi i o našem načinu života na selu. Preferira vlažne livade i poljoprivredna zemljišta koja se koriste na tradicionalan način jer upravo na njima nalazi najviše svoje hrane. Hrane se vodozemcima, gmazovima, ribama, glodavcima, velikim kukcima, onime što može uloviti. U Hrvatskoj su najviše ugrožene promjenama staništa do kojih dolazi zbog moderniziranja poljoprivrede, isušivanja vlažnih područja, prenamjene pašnjaka ili njihovog napuštanja, te upotreba pesticida.

Tijekom lipnja 2014. godine djelatnici JU Zeleni prsten Zagrebačke županije proveli su monitoring i prstenovanje bijele rode na području Zagrebačke županije. Prstenovanje su vodili licencirani prstenovači Hrvatske prstenovačke centrale Luka Basrek i Luka Jurinović. Ukupno je prstenovano 107 mladunaca na području Vrbovca, Male Ostrne i Ivanić-Grada te Donje Zdenčine i Donje Kupčine. Obilježene jedinke u budućnosti će se puno lakše moći pratiti, te će se na taj način znati kuda sele, gdje se hrane, gdje će se gnijezditi te na kraju, gdje i kako će završiti svoj život.

Monitoring je pokazao da se ove godine izleglo nešto manje ptića nego prošle, a ukupno na području Zagrebačke županije je zabilježeno:
− 222 gnijezda: 94 na obiteljskim kućama i 128 na stupovima
− 202 mlada ptića,
− gradovi s najvećim brojem gnijezda su Vrbovec (50) i Ivanić Grad (33 gnijezda)
− općine s najvećim brojem gnijezda su Dubrava (30 gnijezda) i Klinča Sela (27)
− ”Sela roda” su i dalje Donja Kupčina (19) i Donja Zdenčina (18)

Bijela roda je simbol očuvanih prirodnih staništa te tradicionalnih krajolika, a njihova prisutnost u našoj blizini potvrda je da živimo u zdravom okolišu. Hvala svim stanovnicima Zagrebačke županije što nam pomažu u brizi i očuvanju ove posebne vrste.

Ako još niste, sada možete lajkati portal Volim Ivanić

2017-05-23T20:36:14+02:0022. Kolovoz, 2014.|Priroda i ekologija|