Akcija „Poštujte naše znakove“

Na području policijske postaje Ivanić-Grad ,početkom školske godine 2014/2015 u osnovnu školu krenut će oko 300 učenika prvih razreda.

U cilju zaštite djece i sprečavanja ugrožavanja njihovih života s početkom školske godine, te tijekom mjeseca rujna,policijska postaja Ivanić-Grad provodit će preventivno represivnu akciju „Poštujte naše znakove“ a koja će se provoditi u zonama osnovnih škola kako bi se pomoglo najmlađim sudionicima u prometu.

Djeca kao pješaci u prometu najčešće stradavaju iz razloga nepažljivog pretrčavanja kolnika i nekorištenja obilježenih pješačkih prijelaza, ali i zbog grešaka vozača koji ne posvećuju dovoljno pažnje na poštivanje pješaka u prometu,a samim time i djece na način da ne poštuju odredbe Zakona o sigurnosti prometa na cestama kojima su propisane obveze vozača prema pješacima kao i brzinu kretanja vozila u naseljenim mjestima.

Utjecaj roditelja i obitelji izuzetno su značajni u odgajanju djece za promet i stjecanje prvih stavova o prometu.

Djeca uče iz primjera koje im pružaju stariji. Roditelji su uzor svojoj djeci i ona nastoje oponašati gotovo sve što roditelji čine – pa tako i u prometu. Nedopustivo je da roditelji djeci govore, sugeriraju ili naređuju nešto, a sami rade posve nešto drugo.

Djeca oponašaju i slijede dobre ali nažalost i loše navike svojih roditelja.

Shodno navedenom policijska postaja Ivanić-Grad daje nekoliko savjeta roditeljima učenika prvih razreda osnovne škole a i ostalim sudionicima u prometu:

• Vodite dijete u školu i iz škole dok niste posve sigurni da je naučilo najbolji put!
• Najkraći put nije uvijek i najsigurniji!
• Poučite ga ponašanju u prometu na putu od kuće do škole i nazad!
• Pazite kako se ponašate u prometu, jer djeca oponašaju vaše postupke! Vaše
ponašanje u prometu izravno utječe na buduće stavove vaše djece – zato
poštujte prometne propise i sigurnosna pravila!
• Prilikom šetnje poučavajte dijete o ponašanju u prometu, upozoravajte ga na
opasnosti koje mu prijete u prometu. Pripremajte djecu za samostalno i
sigurno sudjelovanje u prometu, treba im objasniti svrhu pješačkog prijelaza,
semaforskih uređaja ili ulogu policajca. Pri tome budite uporni, ali nenametljivi.
• Ako se dijete kreće u prometu po noći ili u uvjetima smanjene
vidljivosti, odjenite mu svjetliju odjeću, kako bi ga ostali sudionici u
prometu lakše primijetili.
• Djetetu kupite torbu s reflektirajućim trakama ili stakalcima (mačjim očima)
koje su po noći uočljivije.
• Ne puštajte djecu samu na biciklu na javnu prometnu površinu prije navršenih
devet godina! Djecu na biciklima od 9 do 14 godina pratite i ne puštajte same
na javne prometne površine.
• S djecom mlađom od devet godina vozite se samo u prometnim zonama
u kontroliranim uvjetima (u parkovima, igralištima, zonama smirenog prometa,
rekreacijskim zonama i sl.)!

Savjeti za prevoženje djece
Članak 163.  (članak u potpunosti izmijenjen, izmjena stupila na snagu 5. kolovoza 2014.godine, čl. 4., NN 92/2014)

(1) Vozač i putnici tijekom vožnje u motornom vozilu na sjedalima na kojima su ugrađeni sigurnosni pojasevi, dužni na način koji je odredio proizvođač sigurnosnog pojasa.
(2) Iznimno od odredbe stavka 1. ovoga članka, sigurnosni pojas ne moraju koristiti osobe kojr ne mogu koristiti pojas.
(3) Ministar nadležan za zdravstvo propisat će postupak, uvjete i način izdavanja uvjerenja iz stavka 2. ovoga članka.
(4) Vozač motornog vozila za prijevoz osoba koje osim sjedala za vozača ima još najviše 8 sjedala i vozila za prijevoz tereta u kojima su ugrađeni sigurnosni pojasevi ne smije u takvim motornim vozilima prevoziti djecu nižu od 150 centimetara ako nisu smještena u posebnoj sigurnosnoj sjedalici/postolju koja su za vozilo pričvršćena sigurnosnim pojasom vozila ili posebnim kopčama u vozilu i suprotno načinu koji je odredio proizvođač posebne sigurnosne sjedalice.
(5) Vozač motornog vozila koje osim sjedala za vozača ima još najviše 8 sjedala i u kojem su ugrađeni sigurnosni pojasevi smije na sjedalima koja nisu prednja prevoziti djecu nižu od 150 cm, a visoku barem 135 cm, koja nisu smještena u sigurnosnoj sjedalici/postolju, ukoliko su ona pravilno vezana sigurnosnim pojasom za odrasle osobe.
(6) Vozač motornog vozila za prijevoz osoba koje osim sjedala za vozača ima još najviše 8 sjedala i vozila za prijevoz tereta u koja nisu ugrađeni sigurnosni pojasevi ne smije u takvim vozilima prevoziti djecu mlađu od tri godine, a djeca stara tri godine i više, a niža od 150 cm ne smiju se smjestiti na prednje sjedalo.
(7) Vozač motornog vozila ne smije prevoziti dijete smješteno u sigurnosnoj sjedalici okrenutoj suprotno od smjera vožnje na putničkom sjedalu zaštićenom prednjim zračnim jastukom, ako zračni jastuk nije deaktiviran, čak i u slučajevima kada se zračni jastuk automatski isključuje.

Savjeti vozačima:

• Poštujte prometne znakove, propise i pridržavajte se sigurnosnih pravila!
• Kada se približavate pješačkom prijelazu, pazite – usporite – propustite – ne ometajte – ne ugrožavajte!
• Djeca se na pješačkom prijelazu osjećaju potpuno zaštićeno od opasnosti i prelaze preko njega bez obraćanja pozornosti na promet.
• Pazite na djecu koja hodaju uz cestu!
• Na dionicama cesta, u ulicama, stambenim zonama ili u zonama škola, a gdje je ograničenje brzine 30 ili 40 km na sat, obvezno se pridržavajte tih ograničenja. Djeca su rastom niža, pa nalet na njih i malom brzinom zadaje velike, najčešće fatalne ozljede!
• Računajte na zaigranu i nesmotrenu djecu da će iskočiti iznenada između parkiranih automobila na cestu – posebno u blizini škola, dječjih vrtića, sportskih terena ili dječjih igrališta!
• Raskrižja su posebno opasna mjesta, pogotovo ona gdje je veća gužva. Tu je potreban poseban oprez, a posebno prema na najmanjim sudionicima u prometu. Djeca se sama često ne obaziru na prometna svjetla. Pretrčavaju bez da se prethodno uvjere je li na semaforu zeleno. Povedu se za odraslima koji ne poštuju prometna svjetla, ali su sposobni izbjeći neposrednu opasnost.Dijete koje ga slijedi niti je toga svjesno, a još je manje sposobno izbjeći realnu opasnost.
• Pazite kako i gdje parkirate vaše vozilo!
• Ne parkirajte na nogostupu. Smetate pješacima, djeci, invalidnim osobama. Djeca će najprije potrčati na cestu da zaobiđu vaše ostavljeno vozilo. Ne provjere li mogu li to sigurno obaviti, naći će se u vrlo opasnoj situaciji!
• Kao vozač, povećanom pažnjom i smanjenjem brzine možete pridonijeti sigurnosti djece u prometu.  Kao roditelj, svojim primjerom djelujte na prometni odgoj djeteta!

Sigurnost djece u prometu prvenstveno je briga i odgovornost nas odraslih!  Učinimo sve kako bi naša djeca uživala u sigurnom i bezbrižnom djetinjstvu. Neka školovanje bude radost, a put do škole popločen našom pažnjom i skrbi za svakog mališana .Budite jednako odgovorni prema svoj djeci, kao da su Vaša vlastita! Djeca imaju pravo na svoju sigurnost u prometu!

Kako bi se spriječile neželjene posljedice prometnih nesreća, te zaštitila djeca – pješaci u prometu a poglavito tijekom mjeseca rujna od strane PP Ivanić Grad poduzeti će se slijedeće preventivne, edukativne i represivne mjere: -Tijekom mjeseca rujna vršiti će se pojačano pokrivanje prometnica u zonama osnovnih škola sa glavnom zadaćom nadzora nad prometom i pomoći pješacima u zoni škola.

Ako još niste, sada možete lajkati portal Volim Ivanić

2014-09-05T16:52:11+02:005. Rujan, 2014.|Gradska zbivanja|