Aquapark Ivanić-Grad

Dok nas ovih dana prži 35+, ne mogu se ne prisjetiti obećanja prije izbora tamo neke godine u tamo nekom drugom vremenu. Prisjećam se svojih roditelja kako se hvale nekim drugim roditeljima da ću ja u školi polaziti nastavu plivanja u bazenu u Ivanić-Gradu. Vjerojatno dijete tih drugih roditelja nije imalo sreće živjeti u „Malom Kuvajtu“ i biti upisano u školu u jednoj od najbogatijih općina bivše nam države.

AQUAPARK IVANIĆ-GRAD (Closed 0-24 hrs.)

piše: Goran Cerovečki

Do danas sam čuo sto ocjena i procjena bogatstva kojim je navodno raspolagao Grad, Skupština općine, Mjesni odbor, ili Općina Ivanić u kotaru Čazma kroz protekle godine.

Pamtim onu da smo u Hrvatskoj (onoj socijalističkoj, fuj!!!! ) bili odmah iza Umaga ili Poreča po nekom tada izračunatom dohotku po glavi stanovnika. Sukladno tome kakvim su bogatstvom raspolagali gradski oci kroz ne tako daleku povijest našeg malog grada u najmanju ruku bi trebali imati mramorom popločane ulice ili barem nekoliko fontana.

Neka me isprave oni koji bolje poznaju povijest Ivanića,od silne naftne rente – izbušene i iscrpljene nafte i termalne vode danas imamo koristi koliko i od leda na polarnim kapama. Posljednjih dana pod ovim vrelim srpanjskim nebom većina građana Ivanića i okolice se barem nekoliko puta sjetila bliže i daljnje rodbine svih dosadašnjih gradskih otaca iz jednog jednostavnog razloga: Gdje je gradski bazen ????!!!!

Ne tako davno u Graberju usred šume tvrtka INA-NAFTAPLIN se potrudila napraviti bazen za radničku klasu- rečeno učinjeno. Jedan olimpijski i jedan mali za djecu bez grijane vode usred šume Petice. Grijanu vodu namjerno spominjem je pouzdano znam da je lokalni komesar na pitanje hoće li se voda grijati, odgovorio da će se mladež i radnička klasa bolje očeličiti u hladnoj vodi i da on i njegovi drugovi te davne 1941. također nisu imali toplu vodu.

Nema se što dodati: bečka škola – smjer Kominterna.

Stavimo na stranu političku dimenziju i sav debilizam onih vremena, ali bazen je bio izgrađen, kupali smo se u njemu cijelo svoje djetinjstvo. Zbog prehlada i upala grla primio sam penicilina za jednu auto-prikolicu, a za tu sam pogodnost zahvalan isključivo temperaturi vode u bazenu i lokalnom službeniku Kominterne.

Tada dolazi vrijeme kad pojedinci iz INE postaju šefići, upravitelji i slično pa normalno iz Graberja, Šumećana i okolnih sela sele u Ivanić-Grad, a tko se bolje snašao (uhljebio) bogami i u Zagreb.

Svi oni zajedno s lokalnim komesarom zaključuju da bazen u Graberju nije rentabilan i pod krinkom opasnosti za javno zdravlje zatvaraju bazen. Neću niti spominjati iznose samodoprinosa koji je pod krinkom javnog dobra otet od radničke klase da bi se bazen izgradio.

Uglavnom trenutno iz bazena na Petici raste šuma graba zrela za sječu.

Tada na red dolazi bazen u Ivanić-Gradu. Onaj na Zelenjaku, onaj u kojem nikada nije bilo vode osim za vrijeme jačih kiša.
To je bio bazen u kojem su generacije ivanićkih mališana trebale naučiti plivati. Iskopali su jamu i u nju “nalili” puste kubike betona i tu je stalo. Nekako istovremeno dok je izgradnja bazena stala krenula je izgradnja vikendica na moru. Pogađate, gradili su ih oni gore navedeni zajedno sa komesarom kao i oni koji su odlučivali o „gradnji“ bazena.
Zaključak je jednostavan, kako su komesari i ostala „gospoda“ malo “odlakavili“ i stasali, počeli otkrivati čari Jadrana i drugih destinacija, tako je i interes za bazen u Ivaniću jenjavao. Kod nas malih nije jenjao ni danas, ali nas nitko ne pita osim za novac. Za to im uvijek trebamo.

Ovih sam dana bio u Adamovcu pored Sesveta u pravom aquaparku. Velegrad Adamovec sa svojih 984 stanovnika po zadnjem popisu iz 2001.g. ima aquapark, a mi sa tolikim navodnim bogatstvom ga nemamo i koliko vidim nećemo ga tako skoro ni imati.

To sve možemo zahvaliti onima koji nam se grohotom smiju na terasama svojih bijelih dvora na Jadranu, a najslađe im je vjerojatno dok se iz vikendice do mora spuste betonskom stazom izrađenom od betona koji je trebao završiti u gradskom bazenu na Zelenjaku. Ipak omogućili su nam da imamo ono što nema ni jedan gradu u Hrvatskoj – dva otvorena bazena koji su trajno zatvoreni.

Zato, dragi moji, kupaće gaće na sebe i posjetite oba otvorena i ujedno trajno zatvorena bazena u Gradu Ivanić-Gradu, dva spomenika ljudske gluposti i pohlepe. Sa sobom obvezno ponesite Autan i budite oprezni , jer ovo su jedini bazeni u Hrvatskoj i šire gdje prijete krpelji i nije ništa čudno ako u bazenu naiđete na zmiju.

Pozdrav uz slogan „Bazeni u Ivanić-Gradu-zatvoreni od 0-24“…..

Ako još niste, sada možete lajkati portal Volim Ivanić

2017-05-23T20:35:07+02:0029. Srpanj, 2015.|Nešto drukčije|