Obilježena 100. godišnjica smrti Josipa Jurja Posilovića

Grad Ivanić-Grad u suradnji s udrugom građana Prijatelji baštine – Amici hereditatis, Ivanić-Grad i Župom sv.Petra ap. Ivanić-Grad obilježio je u četvrtak, 24. travnja 2014. godine veliku i važnu obljetnicu – 100. godina od smrti Josipa Jurja Posilovića, rođenog Ivanićanina, biskupa senjsko-modruškog, nadbiskupa zagrebačkog, narodnog dobrotvora. Sto godina nakon njegove smrti počast su mu odali građani njegovog rodnog Ivanića, brojni uzvanici u ime visokih crkvenih institucija, državnih i županijskih tijela, tijela lokalne samouprave te baštinskih i obrazovnih institucija Republike Hrvatske.

Obilježavanju obljetnice u Ivanić-Gradu prisustvovali su mnogi uvaženi gosti: sisački biskup, mons. dr. Vlado Košić; gospićko-senjski biskup, mons. dr. Mile Bogović, generalni vikari Zagrebačke i Sisačke biskupije, kancelar Sisačke biskupije, rektor Nadbiskupijskog bogoslovnog sjemeništa, mr. Anđelko Košćak koji je svečanosti prisustvovao kao predstavnik Nadbiskupskog duhovnog stola Zagrebačke nadbiskupije. U ime Družbe Isusove počast J. J. Posiloviću odao je pater Antun Trstenjak, a nazočilo je i nakoliko svećenika Ivanićgradskog dekanata. U ime Zagrebačke županije svečanosti je nazočio gosp. Dražen Bošnjaković, predsjednik Županijske skupštine Zagrebačke županije. Sudjelovali su i predstavnici lokalne samouprave – gosp. Josip Marić, zamjenik gradonačelnika Grada Kutine, načelnik općine Kloštar Ivanić, gosp. Željko Filipović te predstavnici Gradske uprave Grada Ivanić-Grada.

U pozdravnim govorima gosti su se osvrnuli na život i djelo nadbiskupa Posilovića te važnost obilježavanja obljetnice njegove smrti za Grad Ivanić-Grad i Republiku Hrvatsku. Gradonačelnik Grada Ivanić-Grada, Javor Bojan Leš istaknuo je zadovoljstvo zbog oživljavanja sjećanja na istaknute građane Ivanić-Grada. Monsinjor Josip Ćorić, župnik Župe sv. Petra ap., Ivanić-Grad naglasio je ulogu nadbiskupa Posilovića za obnovu župne crkve koja je upravo zahvaljujući daru Posilovića jedna od najljepših crkvi ovoga dijela Hrvatske. Također je naglasio važnost obilježavanja ovakvih obljetnica zbog mlađih generacija koje jedino tako mogu naučiti povijest svoga kraja. Katarina Magić Koščević, predsjednica udruge Prijatelji baštine izrazila je zadovoljstvo zbog obilježavanja ovako važne obljetnice i činjenice da građani Ivanić-Grada ne dopuštaju da spomen na znamenite povijesne osobe nestane iz svakodnevnog života Grada. Predsjednik Županijske skupštine Zagrebačke županije, gosp.Dražen Bošnjaković potvrdio je važnost obnove sjećanja na ljude koji su učinili toliko dobra za hrvatski narod i baštinu.

Da je nadbiskup Posilović važan primjer za odgoj današnjih kandidata za svećenike, naglasio je rektor Nadbiskupskog bogoslovnog sjemeništa, mr. Anđelko Košćak. Pater Antun Trstenjak, predstavnik Družbe Isusove predstavio je Posilovića kao jednog od tri glavna dobrotvora Družbe Isusove, zahvaljujući kojem su isusovci došli u Zagreb te je izgrađena bazilika Srca Isusova u Palmotićevoj ulici u Zagrebu i dobiven posjed na Jordanovcu na kojem je sada Filozofsko-teološki fakultet Družbe Isusove. Kroz sliku Srca Isusova, odnosno ljubavi za ljude pokazao je motiv i ostavštinu rada nadbiskupa Posilovića. Još je više o važnosti nadbiskupa Posilovića za hrvatski narod i kulturu govorio mons. dr. Mile Bogović. Prvo je izrazio radost što on, kao nasljednik Posilovića u gospićko-senjskoj biskupiji ima čast biti u kraju u kojem je odrastao nadbiskup Posilović, a zatim objasnio kontekst očuvanja glagoljice i služenja mise na staroslavenskom jeziku za koju je zaslužan nadbiskup Posilović. Završno se skupu obratio mons. dr. Vlado Košić koji je objasnio kontekst dolaska nadbiskupa Posilovića na mjesto zagrebačkog nadbiskupa; mjesto koje je tri godine bilo upražnjeno i na kojem su tadašnji monarsi priželjkivali ne toliko rodoljubno i socijalno osjetljivog nadbiskupa.

Nakon uvodnih pozdrava predavanje pod nazivom „Nadbiskup Juraj Posilović, život za Svetu Majku Crkvu i Hrvatsku Domovinu“ održao je doc. dr. sc. Ivan Bulić sa Studijskog odjela povijesti Hrvatskog katoličkog sveučilišta. Istraživanje i priprema ovog predavanja, doc. dr. sc. Ivana Bulića nagnala je na razmišljanje o tome zašto spomen na Posilovića nije dovoljno prisutan u hrvatskoj historiografiji te u svom predavanju zaključuje da je razlog tome politička situacija u tadašnjoj Jugoslaviji koja nije željela isticati ljude kao što je bio Posilović, koji je ustrajno radio na širenju vjere, boljitku duhovnog života Hrvata i isticanju hrvatstva, hrvatske kulture i baštine među stanovništvom. Nažalost, predavanje je potvrdilo kako je problematika kojom se bavio Posilović prije više od sto godina aktualna i danas. Zaključak predavanja je da se danas ne smije dopustiti zaborav važnih osoba kao što je bio Posilović te da je velika obveza znanstvene, obrazovne i vjerske zajednice, ali i samih građana da promišljaju o djelima Josipa Jurja Posilovića i da svojim primjerom sudjeluju u izgradnji boljeg društva.

Josip Juraj Posilović bio je čovjek koji je živio za ljude, za Crkvu i za Hrvatsku. Štovao je hrvatsku povijest, baštinu i vjeru, želio je napredak na svim područjima ljudskog djelovanja. Financijski je potpomogao rad obrazovnih, odnosno kulturnih ustanova, koje su danas temelj hrvatske prosvjete i obrazovanja, a neke od njih su Matica hrvatska, Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti, brojni muzeji grada Zagreba te brojna dobrotvorna i humanitarna društva. Zalagao se za svekoliku obnovu (duhovnu, kulturnu i gospodarsku) pa je tako mnogim novčanim prilozima podupirao razvoj i djelovanje mnogih društava.

Grad Ivanić-Grad ponosi se činjenicom da je Josip Juraj Posilović rođen u Ivaniću te će i dalje čuvati i njegovati spomen i ostavštinu zagrebačkog nadbiskupa i narodnog dobrotvora.

Katarina Magić Koščević, Valentina Kanić

[srizonfbalbum id=34]  
Pogledaj na facebook-u
Ako još niste, sada možete lajkati portal Volim Ivanić

2017-05-23T20:36:37+02:0025. Travanj, 2014.|Gradska zbivanja|