Održan „Gospodarski forum – obrtništvo Zagrebačke županije“

Županija i Obrtnička komora Zagreb organizirali su u Samoboru „Gospodarski forum – obrtništvo Zagrebačke županije“.

Organiziran je, uz ostalo, da bi se utvrdili ključni problemi i zadaci s ciljem zaštite, razvoja i promocije obrtništva. Nakon prethodnih konzultacija s lokalnim udruženjima obrtnika, njih osam, te radnih sastanaka s gradonačelnicima, na forumu se razgovaralo o razvojnim projektima, rasterećenju i poticanju obrtništva, zadržavanju financijskog potencijala u lokalnoj zajednici, analizi lokalnih tržišta, sudjelovanju obrtnika na sajmovima te medijskoj promidžbi obrtništva.
Obrtništvo je ‘zamah’ gospodarskoga razvoja, pa ga Županija, kroz svoj odjel za gospodarstvo, značajno pomaže.

„Ako sustav gospodarstva dobro funkcionira, onda će biti sredstava i za školstvo, zdravstvo, infrastrukturu… Kroz statističke podatke možemo reći da poduzetništvo županije u cjelini funkcionira relativno dobro. Iako pokazatelji govore da izlazimo iz recesije, trebat će još dosta napora da naši građani to i konkretno osjete“, rekao je župan Kožić. Istaknuo je da je forum organiziran kako bi se čula mišljenja obrtničkih udruženja treba li Županija i koje mjere mijenjati da obrtnicima bude bolje. Posebno je istaknuo subvencioniranje kamate poduzetničkih kredita, što obrtnike, odnosno njihove proizvode, rekao je, čini konkurentnijima na tržištu.

Uvodna izlaganja imali su Goran Čanković, tajnik Obrtničke komore Zagreb i Damir Fašaić, pročelnik Upravnog odjela za gospodarstvo, koji je prisutne predsjednike udruženja obrtnika, gradonačelnike i općinske načelnike upoznao s planiranim potporama Zagrebačke županije u 2016., s ciljem rasterećenja i poticanja obrtništva.
Tako će Županija, uz ostalo, nastaviti s bespovratnim potporama i subvencija, u visini od 10.000 do 100.000 kuna za početak poslovanja, povećanje konkurentnosti, za žene poduzetnice, nastupe na sajmovima, za prijavu projekata na EU fondove, nastavit će subvencionirati kamatu poduzetničkih kredita kroz kreditnu liniju „Kreditom do uspjeha“, dodjeljivati potpore udruženjima obrtnika i razvojnim agencijama, kroz poslovanje Regionalne razvojne agencije pružati informacije o ulaganjima u gospodarske zone i promovirati ih, nastavit će s provođenjem projekta IN Poduzetnik i ažuriranjem poduzetničkog portala.

Kako bi se u obrtnička zanimanja privukli mladi, te kako bi se povećala zainteresiranost obrtnika za prijem naučnika, za foruma je predloženo promoviranje obrtničkih zanimanja kroz medije (novine i web stranice gradova i Županije), te izrada promotivnih filmova, brošura, letaka.

Također, predloženo je da Županija i gradovi s njezina područja razmotre mogućnost sufinanciranja obrtnika koji primaju naučnike. Nadalje, predlaže se, u suradnji s lokalnim udruženjima obrtnika provesti istraživanje potreba za pojedinim obrtničkim zanimanjima s ciljem što bolje pokrivenosti potreba gospodarstva.
Naglašena je i potreba poticanja specijaliziranih regionalnih sajmova, kako bi se izbjeglo „svaštarenje“ te u supartnerstvu s turističkim zajednicama i potpornim institucijama poduzetnika, sufinanciranje odlazaka obrtnika/poduzetnika na stručne, međunarodne sajmove.

Prisutnima je predstavljen i program OKZ-a Artifex, koji obrtnicima, njihovim objedinjavanjem, omogućava povoljnije uvjete nabave energenata, robe i usluga. Za sada je u ovaj projekt uključeno 56 dobavljača (HEP, INA, Bauhaus, Pevec…), a pogodnosti projekta iskoristilo je više od 2000 obrtnika. Ukazano je i na potrebu razvoja projekta centara kompetencija u strukovnom obrazovanju, a predloženo je i angažiranje lokalnih obrtnika na manjim poslovima u gradovima i općinama koji nisu regulirani javnom nabavom. Predloženo je i čvršće povezivanje obrta i obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava u dijelu ugostiteljstva i trgovine.

Među dugoročnim ciljevima istaknuto je izjednačavanje i racionalizaciju davanja na razini gradova, izjednačavanje opterećenja za obrtnike i male poduzetnike na području cijele Županije, te donošenje odluke o obročnoj otplati dospjelih potraživanja gradova, uz djelomičan otpis kamate.

2016-02-08T13:01:31+01:008. Veljača, 2016.|Vijesti iz županije|