ODRŽANA 10. BUČIJADA U IVANIĆ-GRADU

Tradicionalna, gospodarsko-turistička, gastronomska i ove godine jubilarna 10.Bučijada održana je 18. i 19. listopada u Ivanić-Gradu koja je privukla tisuće gostiju kako iz cijele Hrvatske tako i iz stranih zemalja. Jubilarnu 10. Bučijadu otvorili su gradonačelnik Grada Ivanić-Grada Javor Bojan Leš i predsjednik Skupštine Zagrebačke županije Dražen Bošnjaković.

Na dvodnevnom Izložbeno-prodajnom sajmu predstavila su se svojim bučama, proizvodima od buča, kao i mnoštvom poljoprivrednih i drugih eko-etno proizvoda i suvenira čak 230 izlagača iz cijele Hrvatske.

U gospodarskom programu manifestacije održan je Stručni skup „Bučino ulje kao dodatak prehrani“. Na sajmu bučinog ulja 24 izlagača izložilo je bučino ulje i proizvode od bučinog ulja i koštica. Posjetitelji su se mogli educirati o bogatom, specifičnom i jedinstvenom okusu bučinog ulja te o koristima u kulinarstvu.

Interes gostiju i medija privukao je bogat kulturno-zabavni program za sve generacije.Tako su posjetitelji mogli vidjeti narodne običaje, brojne izložbe (među kojima je i izložba kolača od buča), koncerte, radionice, posjetiti tradicijski čardak, uživati u kostimiranim šetnjama znamenitih Ivanićana, vožnjama u kočijama i vlakiću, organiziranim susretima Društva prijatelja prirode, kušanju bučinog ulja, gastroponudi jela od buča.

Za najmlađe posjetitelje održano je dvadesetak edukativnih radionica, igraonica, kazališnih predstava, vožnja buča kočijom s Pepeljugom i Princem te eko dvorište sa slamom Mjesnog odbora Posavski Bregi.

Za posjetitelje iz Zagreba organiziran je vlak „Bučko express“ kojeg su pratili članovi Fašničke udruge „Žaba“, kao maskote „Vesele buče“, a u večernjim satima održan je koncert Nene Belana s pratećim bendom.

Tradicionalna dodjela nagrada 10. Bučijade održala se na glavnoj pozornici na Trgu Vladimira Nazora. Nagrade su dodijeljene u 19 kategorija. Sretnim dobitnicima nagrade su uručile direktorica TZG Ivanić-Grada Ankica Bešter i kuma 10. Bučijade, novinarka Danka Derifaj.
/Maja Majhut/

Ako još niste, sada možete lajkati portal Volim Ivanić

2014-10-22T11:45:07+02:0022. Listopad, 2014.|Turizam|