Policijsko izvješće tjedna ( od 24. do 30. kolovoza 2015.)

Na postajnom području Policijske postaje Ivanić Grad, koja teritorijalno pokriva područje grada Ivanić Grada, te općina Križ i Kloštar Ivanić u proteklom tjednu evidentirano je 5 kaznenih djela koja se progone po službenoj dužnosti, a radi se o 3 kaznena djela „Teške krađe“, 1 kazneno djelo „Krađe“ i 1 kazneno djelo „Dovođenje u opasnost života i imovine opće opasnom radnjom ili sredstvom u svezi kojih je protiv počinitelja podnesena kaznena prijava nadležnom državnom odvjetništvu.

Nadalje, u proteklom tjednu evidentirane su dvije prometne nesreće sa materijalnom štetom. Policijski službenici PP Ivanić Grad su u proteklom tjednu evidentirali 59 prekršaja iz Zakona o sigurnosti prometa na cestama, od kojih su 5 prekršaja vožnje pod utjecajem alkohola većom od dozvoljenog.

Isto tako PP Ivanić-Grad je u navedenom izvještajnom razdoblju evidentirala i procesuirala optužne prijedloge i to za: 2 prekršaja iz Zakona o zaštiti od nasilja u obitelji.

Kako bi smanjili mogućnost počinjenja kaznenih djela Teških krađa i Krađa, posebice u vrijeme godišnjih odmora kada je dio kuća i stanova duže vrijeme prazan ili ih nitko ne obilazi, policijski službenici PP Ivanić-Grad građanima savjetuje slijedeće:

-zaključavajte vrata bez obzira koliko dugo ćete biti odsutni iz svog doma,
-ne zaboravite na otvorene prozore ili balkonska vrata,
-ne ostavljajte ključeve stana ili kuća na mjestima dostupnim drugim osobama (npr. ispod otirača, u vazama za cvijeće, ispod kamena, itd.)
-ključeve stana i poštanskog sandučića ostavite kod susjeda ili druge osobe od povjerenja, koja će provjeravati stan i prazniti poštanski sandučić, te tako ostavljati dojam da ste u svom domu,
-ne pričajte sa svima da odlazite i ne ostavljajte poruke na telefonskim sekretaricama da ste odsutni,
-ne spremajte cvijeće s balkona i prozora, tako da dajete poruku da ste odsutni,
-novac i druge dragocjenosti ne ostavljajte u posudama na kuhinjskim policama, a posebice u spavaćoj sobi (ladice, madraci), jer „lopovi“ najprije traže upravo na tim mjestima,
-napišite serijske brojeve vrijednih predmeta ili ih fotografirajte kako bi ih kasnije lakše mogli identificirati,
-novac i kreditne kartice ne držite zajedno, a pogotovo ne s PIN brojevima,
-spremite ljestve i druge predmete koje bi provalnici mogli koristiti,
-ne zaboravite uključiti alarmni sustav ukoliko ga posjedujete,
-ukoliko zateknete počinitelja, ne pokušavajte ga uloviti sami, možda je i naoružan.

U slučaju kaznenog djela, predmete ne spremajte i ne dirajte kako ne biste uništili korisne tragove koji mogu pomoći otkrivanju provalnika, te odmah nazovite policiju na 192 ili 2881 111 PP Ivanić-Grad.

Isto tako, načelnik PP Ivanić-Grad moli građane, na maksimalnu suradnju i što se tiče svih drugih kažnjivih radnji u pogledu kaznenih djela težih prekršaja, odnosno svih interesantnih saznanja za protupravne radnje po svim segmentima i domenama policijskih poslova.

Savjesni građani mogu navedene informacije osobno prijaviti u Policijskoj postaji putem telefona naprijed navedeni, te putem HPT-a (anonimno, pseudonimno i sl.) u cilju poboljšanja i održavanja što boljeg stanja sigurnosti na području koje pokriva PP Ivanić-Grad po svim segmentima.

NAČELNIK
Jure Matijević, mgr. publ. rel.

2015-09-15T11:29:30+02:0024. Kolovoz, 2015.|Nekategorizirano|