U susret jubilarnoj 10. Bučijadi

Trećeg vikenda u idućem mjesecu točnije u subotu 18. i nedjelju 19. listopada ove godine, održat će se 10. jubilarna Bučijada. Prva Bučijada održana je 2004. godine i započela je izložbeno-prodajnim sajmom na kojem su sudjelovali lokalni izlagači i proizvođači buča i ostalih eko-etno proizvoda. Inicijator osnivanja Bučijade bio je OPG Masnec iz Trebovca koji se više od 20 godina bavi bioorganskim uzgojem ljekovitog i začinskog bilja, ratarskih kultura, buča, voća i povrća.

Bučijada je u svojim začecima gastrodoživljaj bazirala na prikazu tradicionalne pripreme bučnice te kroz uključivanje nekoliko ugostiteljskih objekata koji su pripremali i nudili jela od buča. Tu svakako treba istaknuti catering “Ben-Mar” koji se među prvima odvažio i osmislio jelovnik od buče i samim time utabao put ostalima. Tako se zadnjih godina uključila većina ugostiteljskih objekata s područja Ivanić-Grada koji za vrijeme Bučijade u listopadu pripremaju kreativna jela od buča s težnjom da svoje jelovnike od buča zadrže u ponudi tijekom cijele godine. I tako je s vremenom gospodarsko-turistička manifestacija Bučijada narasla u pravu gastromanifestaciju koja danas broji desetu godinu održavanja.

U sklopu Bučijade organiziraju se i Dani bučinog ulja s edukativnim sadržajima i kušanjem bučinog ulja proizvođača bučinog ulja iz cijele Hrvatske, udruženih u Udrugu proizvođača bučinog ulja RH.

U centru Ivanić-Grada organizirani su razni zabavni sadržaji: vožnja kočijama, eko-dvorište s bučama, edukativne radionice i igraonice, kazališne predstave za djecu,izložbe, koncerti, posjet tradicijskom čardaku, prikaz narodnih običaja, kostimirana šetnja, izložba kolača od buča i ostali sadržaji, te već spomenuta bogatagastroponuda jela od buče u restoranima i gastrošatoru.

Bučijada se profilirala kao prepoznata manifestacija koja svojim raznolikim sadržajem nudi dobre proizvode, gastronomske užitke, raznoliku zabavu i kulturni doživljaj za sve generacije, čime privlači sve veći broj izlagača i posjetitelja.

Svi oni koji Bučijadu još nisu posjetili/ doživjeli imaju prilike ove godine, trećeg vikenda mjeseca listopada! Očekujemo vas!

Dođi, okusi, osjeti, vidi!

Ako još niste, sada možete lajkati portal Volim Ivanić

2017-05-23T20:35:57+02:0026. Rujan, 2014.|Turizam|