Čudesna šuma Žutica – 13. dio // U carstvu gljiva

Baš u doba sazrijevanja gljiva, Pripovjedač u šumi Žutici naiđe na grupu berača gljiva, ljubitelja prirode; pravo gljivarsko društvo, raspoloženo, srdačno s poučnim pričama o zdravstvenim koristima konzumacije gljiva ali i važnosti kretanja i razgibavanja prigodom ubiranja plodova.
Svi ljudi, koji se ozbiljno bave berbom gljiva, educirani su na tečaju gljivarstva i mnogobrojnim predavanjima kako bi sa sigurnošću znali razlikovati jestive od otrovnih gljiva. Tako doprinose razvijanju ekološke osviještenosti kao i proučavanju gljiva kao prirodnog izvora hrane u ljudskoj ishrani.

U poplavnim nizinskim šumama poput Žutice nalazimo bogatu i raznoliku vegetaciju. No, i ispod površine tla, razvijaju se organizmi koji nisu niti biljke, ni životinje a to su gljive.

One se razlikuju od biljnog svijeta jer ne posjeduju klorofil i ne mogu same stvarati organske tvari za život i rast. Ovisno o skupini kojoj pripadaju, uzimaju ih od mrtvih ili živih biljnih i životinjskih organizama.

Pojavom obilnijih kiša, iz micelija se razvijaju plodišta koja proizvode mnoštvo sitnih spora, a one služe za razmnožavanje gljiva. Plodišta su veoma različitih oblika no ljudima je najupečatljivije ono sa stručkom i klobukom.

Iz jednog prosječnog velikog plodišta u minuti se otpušta oko milijun spora, a u nekoliko dana i milijarde. Spore su mikroskopske veličine te ih kukci, ptice, vjetar i voda raznose na sve strane svijeta.
Kada spora padne na pogodno mjesto, ona propupa pa se iz nje razvijaju hife te novi micelij. Tako se nastavlja život i kruženje tvari u prirodi.

Najznačajnija jestiva vrsta gljive u šumi Žutici je vrganj /Boletus edulis/ kojeg nalazimo na šumskim uzvisinama ili gredama.
Tu je i Sunčanica /Macrolepiota procera/, također, jestiva gljiva koje raste na sunčanim proplancima svijetle listopadne i mješovite šume te na travnjacima uz rubove šume Žutice.

Šarena gnojištarka /Coprinus picaceus/ jedna je od najljepših i zanimljivih gljiva, ali nije jestiva, još se naziva se i pjegava gnojištarka.

Tako našem Pripovjedaču i ovaj dan podari nova saznanja o plodovima šume Žutice koja se s pravom može nazvati čudesnom: osim razvijanja ekološke svijesti tu su i nova prijateljstva s ljudima kojima znaju kako se brinuti o vrijednostima suživota gljiva, biljaka i životinja.

/Inspirirano dokumentarnim filmom Zorana Ožetskog, Čudesna šuma Žutica – Između dvije poplave/
/Adaptacija: Jadranko Bitenc/

Zoran Ožetski

Završio srednju tehničku školu u Ivanić-Gradu. Od 2006. godine, u vlastitoj tvrtki radi na poslovima video snimanja, monatže i postprodukcije.  Pored navedenog, 2012. godine za Javnu ustanovu Zeleni prsten Zagrebačke županije, započinje snimanje srednjemetražnog dokumentarnog filma ( 48 minuta) “Čudesna šuma Žutica – Između dvije poplave” gdje potpisuje scenarij, režiju, snimanje i postprodukciju.

2022-01-18T09:47:11+01:0018. Siječanj, 2022.|Čudesna šuma, Kolumne|