Iris Croatia uz jubilej domovini odanih “Risova”

Sasvim slučajno spojeno pogrešno sam utipkao – iRis koji će 12. ožujka slaviti 25. obljetnicu, a iris i k tome još iris croatia /hrvatska perunika/ u vrijeme svjetske izložbe  Japan Flora 2000. godine na prijedlog Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti proglašena je hrvatskim nacionalnim cvijetom. Eto i uz pogreške, a što ne znači da je to isključivo pravilo, može „zaiskriti“ neka ideja. U ovom slučaju tako nacionalnim cvijetom čestitamo braniteljima koje okuplja poruka Risovi – domovini odani.

U sastavu Policijske uprave Kutina u vrijeme načelnika Mate Sičaje postrojba sa 128 pripadnika osnovana je 15. ožujka 1991. godine. Osim Kutine činili su je i pripadnici policijskih postaja: Ivanić-Grad, Garešnica i Novska. Za njih rat je počeo znatno prije i završio znatno kasnije. Osobito teškim bili su počeci. Po proglašenju neovi­snosti RH 25. lip­nja 1991. godinr došlo je do rasplamsavanja srp­ske pobune na Banovini. Zaposjednut je Dvor na Uni i napadnuta PS Glina. Ugroza se širi prema Hrvatskoj Kostajnici. Na vatreno krštenje postrojba odlučno kreće s redovne obuke na Graberskom brdu između Ivanić Grada i Križa. (više Večernji list, MAGAZIN ZA VOJNU POVIJEST. srpanj 2013. broj 28 str. 44 – 53; Tekst i foto: dr.sc.Jakša Raguž).

Za vlastito prepoznavanje tijekom rata ponijela je kodno ime Ris. Osobitu je uporabu našla na snježnim visovima Velebita, za operacija Maslenica, Bljesak i Oluja… UNPROFOR (Francuski bataljun) na ličkom bojištu, pohvaljuje ih i cijeni njihovu organiziranost, poštivanje Ženevske konvencije, kvalitetu i opremljenost. Obrambena misiju okončali si sigurnosnim zadaćama na dubrovačkom području. Prvi zapovjednik bio je Marijan Vulinec. Postrojbom su zapovjedali i: Dražen Sopina, Jurica Fabijanić Boris Jambrešić, Mario Božić te Slavko Muža.

Prije 15 godina s podružnicama u Kutini, Ivanić Gradu, Garešnici i Novskoj osnovana je i Udruga koja pronosi ratnu slavu „Risova“. Jubileje, najavljeno je obilježit će uz čestitku svog glavnog zapovjednika legendarnog generala Mladena Markača. Pred svoje postrojene specijalce stat će kao izaslanik predsjednice RH i vrhovne zapovjednice oružanih snaga Kolinde Grabar Kitarović. Dakako u tom slavlju uz državnu okupit će ih i stihovi vlastite himne nastale u vrijeme predsjednika Udruge „Ris¨¨ Gordana Frankovića (Ivanić Grad), a počinju:

Odanost ste ivanićka,
Duša sjajna garešnička.
Sloga znana kutinska,
Plemenitost novljanska.
Risovi, Risovi
Domovini odani.

Piše: Dragutin Pasarić //fotografija: Srpanj 91. -obrambeno nadzorni punkt Risova na Unskom mostu

Ako još niste, sada možete lajkati portal Volim Ivanić
2016-03-11T10:00:30+01:0011. Ožujak, 2016.|Moslavačkim krajem|