SVIJET GLEDAN KARIKATUROM IZ ŠIRINCA

Uradci o kojima je riječ najčešće su na dnu posljednjih stranica novina, ali plijene i s naslovnica. Riječ je o karikaturi. Potezi crtača koliko karikirana često su vrlo oštra kritika. Autori će i za duže pamćenje otkriti prepoznatljive značajke portretiranog lika. Kažu – novine bez karikatura i nisu novine. U hrvatskoj kulturi osobito prepoznatljiv je lik s velikim cipelama, mislećom glavom pod karakterističnim šeširom i štapom u ruci poznatog književnika Antuna Gustava Matoša. Autor je Branimir Petrović, (Piljenice, kraj Lipovljana 2. XI. 1888.– Commugny, Švicarska, 21. VI. 1957.). Od 1911.g. živio je u Parizu, potom u Ženevi. Tu he za dnevne listove crtao karikature poznatih osoba iz svijeta glazbe i politike.

Za iduću šezdesetu obljetnica spomena smrti poznatog karikaturiste u Piljenicama uz afirmiranu priredbu Rijeka, šuma, nebo (glavni organizator Ogranak Matice hrvatske u Lipovljanima), čine se i konkretni koraci. Već ovogodišnju priedbu obogatit će jedna manja izložba karikatura autora Miljenka Brezaka (rođen u Širincu 1950. godine) Kao prijatelj slikovitih Piljenica na obali Pakre to selo donosi fotografijom. Poneke doživljajno snažnije su od dokumenta. Piljenički spomen na Petrovića, rođenog Širinčanina od milja Miljca – podsjetio je da se prije četrdesetak godina ne pretjerano, i sam na novinskim stranicama predstavljao karikaturom. Iz sačuvane arhive, a što je osobito zanimljivo su i one vezane uz danas poznate hrvatske književnike: Hrvoja Hitreca, Irenu Lukšić, Božicu Brkan (autorova supruga), poznatog glumca Martina Sagnera u liku Dudeka (neka sličnost s Petrovićem, dakako za lokalne prilike), Tu je danas i svježa karikatura Đure Vidmarovića (rođen u Piljenicama). A tu su na više tema osobito one kojima je jednostavno potpis Bez riječi.

I eto pred piljeničkom publikom zahvaljujući u dva-tri fascikla sačuvanim skicama, karikaturama iz časopisa (tjednik Studio, tvornički list DIP Novoselec, humoristčki tjednik Čvorak…) u subotu 9. travnja Miljenko Brezak dobit će i prvu izložbu. Vjerujemo da za budućnost Piljenicama nosi okupljanje članova Društva hrvatskih karikaturista uz ime Branimira Petrovića, ali i članova Društva hrvatskih književnika uz poznatu karikturu A. G. Matoša.

Izložba Miljenka Brezaka na osobiti način vraća u djetinjstvo i na mladenačke dane. Odrastao je uz Plavi vjesnik. U osnovnoj školi i gimnaziji u Križu osobito zanimanje pokazivao je prema glazbi (učitelj Dragutin Popović), likovnom iskazu (profesor povijesti umjetnosti akademski slikar Ivo Radošević) i fotografiji (Fotoklub u osnovnoj školi nastavnika matematike Stjepana Miščančuka). Tijekom studija vodio je Fotoklub Ekonomija na Ekonomskom fakultetu u Zagrebu. Danas živi kao umirovljeni magistar ekonomije u Zagrebu. No kad je potreban poticaj širenju zavičajne kulture – riječ mirovina je izvan uporabe. I to jednako kad je u pitanju potpora supruzi književnici Božici Brkan (rodom iz Jokešinca), ali kako otkrivamo tu Je i s vlastitim stvaralaštvom.

Piše: DRAGUTIN PASARIĆ

2016-04-04T14:29:05+02:004. Travanj, 2016.|Moslavačkim krajem|