Veduta Vojnoga Križa i pravaška ideologija

Nakon opravdanog zastoja nova kolumna u ovo naglašeno „uzburkano političko doba“ donosi zapis o pravaštvu u Moslavini i osobi Josipa Franka krajem 19. i početkom 20. stojeća. Preporuča uskoro i knjigu na tu temu. Ima se što naučiti!

Nedavno se navršila 120. obljetnica rođenja Ante Starčevića utemeljitelja Stranke prava. Kao što je poznato prozvan je „ocem domovine“. Nešto manje poznato je da je njegov sljedbenik bio dr. Josip Frank zastupnik izbornog kotara Križ. Naime, nametnutim Khuenovim novim izbornim redom iz 1888. godine i manipulacijom tri izborna kotara u Moslavini: Križ, Ivanić Grad i Popovača spojeni su u kotar Križ. Pravaši gube velik broj zastupnika, ali na izborima od 1892. i dalje od 1897.do smrti(1911.) u Križu pobjeđuje Josip Frank, nakon stranačkih podjela pripadnik Čiste stranke prava. Poznata povjesničarka Mira Kolar Dimitrijević naglašava kako su njegove analize financijskog poslovanja države i poreznog sustava, najbolje što imamo u našoj ekonomskoj literaturi. Eto neka se zna kakovog su Moslavci zastupnika birali. Nakon oca Josipa njegovu političku misiju također uspješan na izborima preuzeo je sin Ivica.

O tome uskoro više u knjizi Stranka prava u Moslavini od 1875. do 1929. godine već poznatog dvojca povijesnog kormilarenja Moslavinom Dražena Kovačevića i Franka Miroševića. Iako regionalno omeđena knjiga je osobito koristan istraživački prinos ukupnoj hrvatskoj političkoj povijesti. U njoj je otkrivamo prije promocije iz novina „Živila Hrvatska“ (1900.) preslik vedute Vojnog Križa. Zanimljiv je i izvorni tekst koji najavljuje objavu tog likovnog rada (nažalost autor nam za sada nije poznat). Iznad vedute je kraća vijest doslovnog sadržaja

Vojni Križ – Drago nam je što možemo u ovom broju donieti glavno sielo jednog od najrodoljubnijih kotara, naime Vojnog Križa, kojemu je zastupnikom dični naš dr. Josip Frank. Mislimo, da ćemo slikom ugoditi našem predplatnikom i prijateljem liepe Moslavine.

Završimo pitanjem – mogu li zajedno politika, financije i umjetnost? Kad je riječ o Josipu Franku –može. Uostalom na to podsjeća i članak u „Hrvatskoj prosvjeti“ iz 1914. godine. U njemu doslovce stoji da je taj finacijalni kapacitet izdavao raspravu „U obranu hrvatskih umjetnika“ u kojoj se zauzeo za mlade moderniste. Nije li pravaš Frank aktualan i u današnjem hrvatskom političkom životu. Nisu li i danas na sceni također od matica odvojene razmrvljene stranke? Očito koliko duhovita, ali i žalosno istinita je ona – tri Hrvata četiri stranke.?

Dragutin Pasarić

Ako još niste, sada možete lajkati portal Volim Ivanić

2016-03-04T10:12:12+01:004. Ožujak, 2016.|Moslavačkim krajem|