Moslavina i plitvički Uskrs

Prije četvrt stoljeća (1991.) Uskrs najveći kršćanski blagdan bio je također posljednje nedjelje ožujka. Nažalost kako je 31. ožujka te godine prenio prilog Hrvatske televizije – obilježen je krvavim biljegom u snježnom plitvičkom krajobrazu. U žrtvi policajca Josipa Jovića doslovce u povijesti hrvatskog naroda počela je ne prva, a kako se kasnije pokazalo do slobode posebno teška Kalvarija. I danas pamtim.Umjesto slikovito rečeno „bojnog koplja“, a što bi bilo normalno, upotrijebio sam „bombicu tinte“ iz prije dva mjeseca ranije za rođendan darovanog mi nalivpera.

Umjesto profesionalne reakcije tada dopisnika više medija, o tome kako su u Moslavini doživjeli taj trenutak, sjetio sam u njoj rođene slavne Milke Trnine. (Vezišće 1863. – Zagreb 1941.)
Po toj opernoj umjetnici najljepši slap na Plitvičkim jezerima imenovan od Ivana Trnskog (posvetio joj je i dva soneta) nosi njezino ime. Nagrađena je tako za prinos koji je dala potpori izgradnje šetnice uz taj ponajljepši hrvatski pejzažni biser  (istočni dio slapišta jezera Milanovac ) Nezaobilazno podsjetila me je na to i rečenica Josipa Badalića: Živa legenda neprestano žubori od moslavačke Česme do Plitvica.

U trenutku skicirao sam stihove koji su spojili trenutak Uskrsa u plitvičkoj panorami koja bilježi i ime svjetski poznate primadone. Jednostavno iz mene na papir „izgovoreni“ ostali su u skici. U INA-Vjesniku predstavljajući osobe sklone kulturi za moj portret, među više ponuđenih naslova, stihove je odabrao i objavio poznati pjesnik Milivoj Slaviček Govorio sam ih i na izložbi Milka Trnina – hrvatski slavuj, autorice Slavice Moslavac.  U povodu 135. obljetnice rođenja umjetnice 1998. godine izložbu je postavio Muzej Moslavine u Kutini Osim Kutine te godine postavljena je u Križu, Ivanić Gradu, Novskoj, Novoj Gradišci, Bjelovaru, Sisku i Zagrebu. Evo tih nakon četvrt stoljeća nedirnutih stihova

USKRSNI SLAP ’91

Milki Trnini

Hoću da
sa tvojih
slapovitih usana
zvuči HOSANA.

Hoću da
među krošnjama
plitvičkim leluja
nadahnuta ALELUJA.

Hoću da slapom teče
umjesto rafala
zvuk iz “Parsifala”

Hoću
štujuć danas
veliku Kalvariju
najsnažniju ariju.

Dragutin Pasarić

 

2016-03-25T19:55:45+01:0025. Ožujak, 2016.|Moslavačkim krajem|