Uporaba pirotehničkih sredstava za blagdane , zašto i od kuda potreba za takvim načinom slavlja

Jezivi rituali. Zvuči surovo, iako su Kinezi jako ponosni na svoje naslijeđe: izum vatrometa za živopisna, šarena, festivalska slavlja u svrhu istjerivanja zlih sila. Tu prestaje sva bajkovitost.

O praznovjernim običajima istjerivanja zla iz npr. novoosnovanih obiteljskih gnijezda, kuća, naselja, gradova, godina: u novije vrijeme poznajemo običaje naših istočnih susjeda, koji ne oklijevaju „opaliti“ iz vatrenog oružja za „dobrobit“ svojih obitelji.

Istjerivanje zla, kod nas pretvorilo se u izazivanje nesreće. Internet nas uči da iskra vatrometa dosiže temperaturu do 1600 stupnjeva Celzija.
Potkrepljujem to novinskim naslovima iza blagdana:
„Tijekom novogodišnjeg slavlja u Hrvatskoj 11 ozlijeđenih „
„U Zagrebu u novogodišnjoj noći 30-ak intervencija“
„Raketa doletjela u ekipu HTV-a „
„Djevojčica (14) novogodišnje slavlje završila na Pedijatriji“

Naslova ima još surovijih, ali nema potrebe posezati za njima.

Dolazi nam Božić. Blagdan ljubavi, mira, obiteljske topline. Simbol novih početaka, novog, čistog života i vjere u bolje svim ljudima.
Pretočimo li ove poruke i u ispraćaj godine i zagrljaj s Novom: okrenemo li se svojim najmilijima, ponekad ne zaboravimo osamljenog susjeda, zaštitimo uplašenog ljubimca ili pregladnjelom lutalici umirimo drhtavu šapicu, u srcu nećemo imati mjesta za pucanje ili pogled na raketu.

Dobri ljudi, sretni Vam i veseli blagdani, u ime mira u cijelome svijetu!

Željka Bitenc

2017-12-20T16:31:01+01:0020. Prosinac, 2017.|Kolumne, Sve samo ne šutnja|