Tako je govorio župnik Juraj Tomac

U studenome vrlo često presudnom mjesecu u hrvatskoj povijesti kolumna podsjeća na jednu posebno značajnu osobu duhovnog zvanja, ali i vrlo angažiranu u političkom životu. Riječ je o župniku iz Križa Juraju Tomcu. Pet puta unatoč brojnih teškoća biran je u Hrvatski sabor.

TAKO JE GOVORIO ŽUPNIK JURAJ TOMAC

Piše: DRAGUTIN PASARIĆ

Pitamo li se hodajući ulicama, čija ona imena nose? A na temu onih koja se odnose na osobe, osobito za mlade, zanimljivi bi bili školski ili kvizovi na lokalnim radio i TV postajama. Ta imena dio su našeg mjesnog, nacionalnog i sveukupnog idenditeta. Jedna takova ulica je i u Križu. Nakon demokratskih promjena ponijela je ime političkom biografijom vrlo zanimljive osobe župnika iz Križa Juraja Tomca.

Najkraće – tko je on?

Rođen je 1866. u Molvama, a za svećenika je zaređen 1899. godine. Bio je član Čiste stranke prava(ČSP). Praćen, izricane su mu kazne, recimo za uvrede prema banu Khuena Héderváryja, a osobito odlučan bio je u borbi protiv ujedinjenja 1918. godine na bazi jugoslavenstva. Ukupno je biran pet puta u Hrvatski sabor, a prvi put 1903. godine. Zanimljivo u izbornom kotaru Sveti Ivan Žabno 1906. godine pobijedio je protukandidata Stjepana Radića.

Najveći dio života punih 20 godina od 1910. do 1930. godine proveo je kao župnik u Križu. Na vječni počinak u ožujku spomenute godine ispratilo ga je 7000 ljudi. Zabranjivano mu je i držanje polnoćke, ali on se ipak oglasio točno o na vrijeme. Ili ovaj detalj: Tomac je na matične knjige preko naziva Kraljevina stavio slovo R (u značenju Republika), zbog čega je odveden na saslušanje u prostorije općinskog poglavarstva u Vojnom Križu. Analize upućuju da je bio daleko isključiviji prema jugoslavenstvu, a ne Srbima. Vrijedan istraživač moslavačke prošlosti dr. sc. Dražen Kovačević koji se bavi proučavanjem djelovanja križkog župnika prenosi nešto što bi moglo pod naslov Tako je govorio župnik Juraj Tomac:

Kao katolički svećenik imadem svoj vjerski dogmat, od kojeg ne smijem popustiti ni za jednu črknju, kao Hrvat imadem svoj hrvatski dogmat: Hrvatsvo – čisto i nenatrunjeno od koga ni makac. Popustim li od vjerskoga dogmata, počinjam herezu, odstupim li od hrvatskoga dogmata, počinjam izdajstvo. Nije poručuje – za zamusanu, maglovitu Jugoslaviju, već za Njezino Veličanstvo – domovinu hrvatsku i za Njegovo Veličanstvo – hrvatski narod.

Članak je završio riječima: Od kuge, glada i jugoslavenskih Hrvata, oslobodi nas, Gospode.

Ako još niste, sada možete lajkati portal Volim Ivanić

2015-12-01T08:12:17+01:001. Prosinac, 2015.|Moslavačkim krajem|