Brdo Obed i vino z Rečice

Autor u kolumni pejzažno nazdravlja Križu uz njegov župski i općinski blagdan. Divi se crkvi Uzvišenja sv. Križa i sjeća posjete autora tema iz časopisa „Križ i okolica“ (Kaj, 1984.)

Više je nego ugodno, a to nam je već postalo poštapalicom križ-kraž prošetati Križem i okolicom. Činili su to mnogi i oni poznati iz lokalne javnosti dok je Križ u 19. st. bio čak i podžupanijska metropola za 50.000 stanovnika. Kraće vrijeme potpadala mu je i Kutina, danas grad s epitetom moslavačkog regionalnog središta.

BRDO OBED I VINO Z REČICE

piše: DRAGUTIN PASARIĆ

Na brdo Obed, uzvišicu općinskog i župskog središta sa crkvom Uzvišenja sv. Križa do krsnog vrela penjali su se očevi s krsnim kumovima Milke Trnine kasnije poznate sa svjetskih pozornica i Josipa Badalića znanog predavača i gosta međunarodno priznatih knjižnica. Koračali su i mnogi poznati koji su se tim velikanima došli, ili dolaze pokloniti. Dive se unutrašnjosti crkve, jednako kao i njezinom perivojnom sadržaju

Sjećam se pri pisanju tema dvobroja časopisa za kulturu KAJ (1984.) ulazila je u crkvu, srednjovjekovnih gotičkih elemenata, a barokno obnovljene u 17. stoljeću – čuvena povjesničarka umjetnosti Anđela Horvat. Bili su tu i autoriteti povijesne znanosti Josip Adamček za srednji vijek i Dragutin Pavličević za 19. stoljeće, inače nositelj projekta časopisa Križ i okolica Sklon duhovitosti za susretljivost istraživanjima u zahvali župniku Ivici Hršaku, rekao je kako je nakon šetnje pod brdom Obedom lijepo završiti na dobrom obedu, ili ručku.

Nazdravljalo se kapljicom iz moslavačkog vinorodnog Volodera. No povjesničari su otkrili da bi se, zamislite povezanosti, to moglo vinom iz Rečice, sela nedaleko Križa. Hidrološko ime sela s enološkim obilježjem demantira onu – bit će kad na vrbi rodi grožđe. Ako ne na vrbi, ali u njihovom okružju rasuli se prije više od stoljeća nad Rečicom do ploda nabubrili grozdovi i čula pjesma berača.

U Gospodarskom listu (5. rujna 1908. br.17) uz zaključak o dobrom urodu šljiva uostalom piše: Vinogradi osobito u Riečičkom brdu (vina bolje vrsti, novi plem. nasada) izvrstno pokazuju.

Ne bi rekli da samo pokazuju već i u pejzažnoj ljepoti dokazuju. kako se gostoljubivo „pri obedu“ mogu spojiti plodovi duha i prirode Križa i okolice.

Ako još niste, sada možete lajkati portal Volim Ivanić

2015-09-15T07:42:16+02:0015. Rujan, 2015.|Moslavačkim krajem|