„BUČIJADA“ I HAIKU SLOGOVI

Kolumna podsjeća na ivanić-gradsku „Bučijadu“ koju oplemenjuje i tradicionalni japanski kratki oblik poezije – haiku.  Dokaz je da se od 17 slogova : Na starom panju, raspolovljene buče, pune koštica – može stvoriti umjetnički ugođaj. Za njegovu prepoznatljivost u hrvatskom prostoru nezaobilazan je Otok Ivanić. U subotu 12. rujna o tome će se čuti i na Susretu haiku pjesnika u Delnicama.

„BUČIJADA“ I HAIKU SLOGOVI

piše: Dragutin Pasarić

Počelo je počelo, ne s bukom, ali na temu buče. Vrhunac se očekuje 17. i 18. listopada. Ivanić-gradska „Bučijada“ od turističko-gastronomske manifestacije do znanstvene teme o preradi bučina ulja, prešla je granice ivanićkih i hrvatskih polja. Puna je kulturno-zabavnih sadržaja, poput koštica tog ploda. Jednostavno priredba je prepoznatljivo tkivo jesenskog života ivanićkog kraja. Ono što je maslina za mediteranski otok Korčulu to je buča za panonski otok Ivanić, bez obzira na velike razlike. Maslina je malog, ali brojnog ploda i ubire se s krošnje, a buča sa slogova posavsko-moslavačke ravnice. U ponekim je selima širinom i visinom najveća privremena uzvišica.

Za Japan naglašeno otočnu i gospodarski značajnu zemlju kaže se da je izlazećeg sunca. Uz slikovitost prirode već tisuću ljeta iz tog se prostora obasjava pjesničko nebo poznati haiku.
Čini se to, kako se obično u strogo zadanoj kratkoći slogova misli – lakoćom. Potpuno suprotno. Da se dobije maslinovo djevičansko, ili finoća bučina ulja, isto tako čistoćom trenutne misli treba odnjegovati haiku stih.

U minulih pola stoljeća čini se to sve uspješnije i u Hrvatsko, a Ivanić Grad na tom domaćem pjesničkom zemljovidu našao se među vodećima. Uz poznate Kloštranske susrete haiku-poezije, primjerenu nakladničku djelatnost (časopis Iris) taj stih našao je mjesto i u programima „Bučijade“. Treba dati potporu onima što haiku daju prepoznatljivost u prostoru življenja vlastite sredine.

Posebna u tome je Udruga „Tri rijeke“ Ivanić Grada haiku pjesnika Otoka Ivanića. Marnošću glavne i odgovorne urednice iz Ivanića, Đurđe Vukelić Rožić , objavljena je (2011.) haiku-pjesnička antologija „Nepokošeno nebo“ 1996.-2007. U knjizi od 390 stranica 400 je haiku pjesnika. Našu zemlje predstavlja njih 166. U djelo monografskog tipa velikog formata tu su i osobito značajna imena na hrvatskoj pjesničkoj sceni među kojima i Dragutin Tadijanović. Bez sumnje antologija pokazuje i dokazuje da je Hrvatska u toj vrsti pjesništva „svjetska velesila“, kako je govorio naš poznati japanolog i nadasve prepoznatljiv haiku – pjesnik akademik Vladimir Devidê.

Ako još niste, sada možete lajkati portal Volim Ivanić

2015-09-08T22:15:10+02:008. Rujan, 2015.|Moslavačkim krajem|