DAVNI DANI TEČAJEVA PREHRANE

U kolumni za razliku od polica s knjigama autor prilazi stolu. Podsjeća da se i putem pisane riječi može blagovati hrana pripremana na moslavačkim tečajevima prehrane. Zasluga je to Nade Dobrinić, rođ. Šepec (1926. – 2012.). Djetinjstvom i mladošću vezana je za Trebovec nedaleko Ivanić Grada, a radnim vijekom za Kutinu, gdje je bila i upraviteljica Niže domaćinske škole.

DAVNI DANI TEČAJEVA PREHRANE

Piše: DRAGUTIN PASARIĆ

Polovicom pedesetih godina prošlog stoljeća Nada Dobrinić ulazila je u mnoga mjesta. Vrijedilo je to i za njezin rodni ivanićki kraj tada u sastavu kotara Kutina. Bilo je to vrijeme kad su za skupno učenje školska ploča i kreda bili pravo bogatstvo. TV u nekom tek razvijenijem mjestu u društvenom domu u crno-bijeloj tehnici dnevno slao je tek sat, dva programa. Seljankama – tečajkama dajući poduke za pripremu jednostavnih, ali kalorično vrijednih jela dolazilo se još seljačkim kolima. Nerijetko na blatnom putu trebalo je preobuti čizme i ući u domove, a u kojima su još svijetlile petrolejke. Potvrđuje to i Nadi Dobrinić na papiru istrgnutom iz bilježnice olovkom pisano i pismo iz Moslavačke Slatine.

Draga gospođo! Iako smo daleko izgleda da samo Vama nismo. Vi ste k nama dolazili ne gledajući da li je suh put ili veliko blato, to jedino Vama nije bilo teško

Svoja iskustva nakon odlaska u mirovinu s mjesta rukovoditeljice Restorana Petrokemije d. o. o. sabrala je u tri izdanja knjige „S moslavačkih tečajeva prehrane“. Praktički te nadasve popularne i posebno vrijedne knjige više nema na ponudi. A treba nam. Netipična „Kuharica“ mnogih zaboravljenih jela s 350 recepata zasigurno je vrijedna – kako za početnike tako i za iskusnije kuhare. Uistinu okrjepljujuća je i apsolutno konkurencija najezdi anoreksične i mondene prehrambene kulture današnjice.

Dragocjena potpora Nadi bio je i suprug mr. sc. agronomije Boris Dobrinić ( Posavski Bregi 1924. – Kutina 2015.). Poznavao je terenski dobro vrijednosti moslavačko-posavskih polja. Inače već uz vizure tvornice mineralnih gnojiva (1967.) – od laboratorijskih istraživanja do pokusa na brojnim parcelama najavio je značaj proizvoda po kojemu je Kutina gospodarski svijetu danas najpoznatija.

Za mnogo toga Moslavini darovanoga, eto malo sjete i na „ivanićke Kutinčane

Ako još niste, sada možete lajkati portal Volim Ivanić

2015-10-07T07:45:38+02:005. Listopad, 2015.|Moslavačkim krajem|