Ivan Švear pred modernom knjižnicom u Pleternici

Uz Dan grada Pleternice i nebeskog zaštitnika župe sv. Nikole 6. prosinca prošle godine otvorena je nova za male sredine graditeljski suvremenih linija neobično lijepa zgrada Hrvatske knjižnice i čitaonice. Na izgledu i funkcionalnosti mogu joj pozavidjeti i ustanove te vrste uz kulturu znamenitih regionalnih središta. Osobno Iznenadio me je i prvi domaćin. Spomen poprsjem, rad ak. kipara Ivana Kujundžića. – kao i čuvar pleterničkog knjižnog blaga pozdravio me je Ivan Švear (Ivanić-Grad, 26. svibnja 1775. – Požeške Sesvete, 12. listopada 1839.).Dakako bolji odabir osobe i nije se mogao dogoditi. U knjižnicu koja od 1907. godine nosi nacionalno ime uvodi prvi pisac hrvatske povijesti na njezinom jeziku, autor poznatog naslova Ogledalo Illriuma, tiskanog 1842. godine.

Ivan Švear

Ivan Švear

Biografi kažu da se je Švear još od rane mladost bavio povijesno-istraživačkim radom. Posebice ga je zanimala moguća povezanost dalekih predaka s Ilirima, a što svjedoči i ime opsežnog djela u 4 sveska: od 1114 do završne 1790. godine.. Pohvalio sam se da mu se je rodni Ivanić Grad odužio imenom srednje škole. No domaćin Franjo Novak ravnatelj knjižnice spremno mi je odgovorio da i jedna od najpoznatijih pleterničkih ulica nosi Šveraovo ime. Zaključili smo kako je dobro da ivanićgradska škola s ponosom nosi ime oca prve nacionalne povijesti na hrvatskom jeziku. Uostalom Švear je prije no što je postao župnikom u Požeškim Sesvetama bio predavajući gramatiku vrlo cijenjeni profesor u požeškoj gimnaziji. Nije li to prigoda da se susretima povežu srednjoškolci Ivanić Grada i Požege znane i kao „slavonske Atene“, a u kojoj je kraće vrijeme gimnazijalac bio Deanovčanin Josip Badalić. I nije to sve „zaskočio nas je“ najpozvaniji za priču o pleterničkoj prošlosti, djetinjstvom i dijelom života uz nju vezan poznati povjesničar prof. dr. Dragutin Pavlićević Znate li vi na da je u Pleternici pjevala i rođena Moslavka čuvena operna diva Milka Trnina? Naime njezin brat Milan u Pleternici je imao gostionicu, Ona bi za posjete bratu u tom gradiću na Orljavi znala ujutro širom otvoriti prozore zapjevati i dakako izmamiti pljesak.

Pola godine kasnije početkom lipnja u Pleternicu me je dovelo okupljanje uz cvatnju ruža i graševine na imanju poznate vinogradarske obitelji Markota. Kaže se kvaliteta vina i knjiga mjeri se starošću. I uz 240. obljetnicu Švearova rođenja nisam mogao ne pokazati nekolicini kutinskih kulturnih djelatnika i knjižnicu Švear nas je dočekao pred ulazom, ali posebno smo se zadržali i među policama knjiga uz njegov lik i biografiju, a koja počinje u moslavačkom kraju.

Dragutin Pasarić

Ako još niste, sada možete lajkati portal Volim Ivanić

2017-05-23T20:35:13+02:0017. Lipanj, 2015.|Moslavačkim krajem|