Iz Kloštra Ivanića na put blaženom Moslavinom

U nedjelju 13. prosinca biskup sisački Vlado Košić otvorio je „Sveta vrata milosrđa“ Svetišta Majke Milosrđa u Kloštar Ivaniću. Autor u kolumni podsjeća na davne i bliže duhovne veze Kloštar Ivanića i Kutine. Među njima je 1864. godine i krštenje danas sluge Božjeg brata Ivana Bonifacija Pavletića, skromnog postolara iz Zbjegovače. U tijeku je postupak njegova proglašenja blaženim.

SA VRATA MILOSRĐA NA PUT BLAŽENOM MOSLAVINOM

Piše: DRAGUTIN PASARIĆ

U vrijeme bez automobila i željeznice iz samostana u Kloštar Ivaniću kočijom je 25. lipnja 1864. godine u Kutinu stigao franjevac Benvenuto Pančić. Pred župnim oltarom Blažene Djevice Marije Snježne znamenjem križa i vodom na čelu tek rođenom Ivanu Pavletiću iz obližnje Zbjegovače (danas župa Ilova) usmjerio je put prema kršćanskim vrlinama. Dobivši u 23. godini kao član Družbe Sinova Bezgrješne ime brat Bonifacije te je vrijednosti neobično štovao i do savršenstva živio. Biografi su ga nazvali „učiteljem savršenosti“. Uz njegov ovozemaljski odlazak 1897. godine (preminuo je u 33. godini života) u Rimu su govorili – umro je svetac. Danas je sluga Božji i u molitvi svoga puka na putu prema blaženiku. Neobičnom ljubavlju i žrtvom nenametljivo u dubokoj poniznosti dvorio je najbolesnije i skrbio za život siromašne i napuštene djece. Kao dobar odgojitelj uz mladež je i danas. Čini to pod njegovim imenom utemeljenom Zakladom za stipendiranje studenata i učenika Sisačke biskupije pa tako i s otoke Ivanića. Potvrđuje nam – svi smo bez obzira na staleški status na svetost pozvani.

Treba li reći više – Ivan Pavletić bio je sasvim običan moslavački postolar s izučenim zanatom u Kutini, a usavršavao se i u Križu. Iz tada Vojnog Križa krenuo je u svijet, najprije Graz, a potom u Rim. Danas je u Kloštar Ivaniću župni vikar fra Silvio Ščepanović. Ove godine zaređen u kutinskoj župnoj crkvi, a u toj crkvi ostaje spomen na ivanićkog franjevca Pančića koji je vjerujemo budućeg blaženika Bonifacija krstio, a i Križ se prikazom njegova svetačkog života sprema bolje ga upoznati. Bonifacije je blaženstvo moslavačkog puta. Preneseno u cipelama koje je duhovno izradio tim putem do vjerski zdanja Ivanića i okolice treba hoditi. Do kojih – skromno u nedostatku snažnijih riječi unio sam ih u duhovnu razglednicu i priopćio vodeći program jubilarne 900. obljetnice otoka Ivanić na Veliku Gospu 1993. godine.

IVANIĆKA VEČERNJA

Mirom zvone zvona s kriškog brda Obeda
i svetog Petra s ivanićko-lonjskih obala.
Nad Moslavinom crnog zlata baklja sja.
U svjetlosti Kloštra, crkvena tornja dva
i večernji šapat molitve Majci Milosrđa:
Kraljice mira
Moli za nas.
Srebrn mjesec iznad tornja dva,
svijeće, sveti Rok i molitva.
I svjetlost vječna
Molitva na usnama.

2015-12-17T10:11:17+01:0017. Prosinac, 2015.|Moslavačkim krajem|