JEDNOM RIS – UVIJEK RIS!

Autor kolumne uz sv. Mihaela (29. rujna) zaštitnika Hrvatske policije, piše o slavnim pripadnicima Specijalne jedinice Ris, utemeljene 15. ožujka 1991. godine u okviru Policijske uprave Kutina. Njezin sastav koji pamte bojišnice od slavonske ravnice do ličkih vrleti činili su za specijalne namjene obučeni policajci Kutine, Ivanić Grada, Garešnice i Novske.

JEDNOM RIS – UVIJEK RIS!

Piše: DRAGUTIN PASARIĆ

U nedjelju se u Lovačkom domu Srndać u Čemernici Lonjskoj okupio lijepi broj članova Udruge specijalne policije RIS Domovinskog rata, Podružnica Ivanić Grad (sjedište joj je u Kloštar Ivaniću) i zaista, nije mi bilo žao što sam se sa svojim kutinskim prijateljima-risovima Davorom Šoštarićem i Sašom Rudarom tu zatekao, dapače.

Ivanićki „risovi“ sastali su se uz administrativne potrebe zakonskih promjena djelovanja udruge. No od paragrafa važniji su bili dokumenti sjećanja. Oni trebaju biti oblikovani u monografiju, a koja će diljem domovine znanu jedinicu predstaviti u ožujku 2016. godine na 25. obljetnicu njezina osnivanja. Dakako Ivanićani imaju pravo na osobito slavne stranice. Uostalom Mladen Vulinec, Siniša Žarković, Dražen Sopina, Robert. Karo, među prvim su zapovjednicima i dozapovjednicima. Mnoge strateške odluke pa i one uz snježne velebitske visove bile se vezane uz pripadnike iz najzapadnijeg dijela Moslavine,

Priupitao sam prije skupštine u Oluji ranjenog Gordana Frankovića, poslijeratnog idejnog začetnika krovne organizacije Udruge SJP i predsjednika osnovane Udruge „Ris“ – čime se danas bavi?

Ugodno me je iznenadilo kad sam čuo da je kao član Streljačke udruge „Sveti Mihovil Lučko“ pod motom “Igre heroja” u američkom Fairfax-u od 26. lipnja do 5. srpnja o. g. sudjelovao na Svjetskim policijskim i vatrogasnim igrama (WORLD POLICE AND FIRE GAMES – FAIRFAX 2015.). I ne samo sudjelovao – već momčadski (G. Franković. J. Ćelić, D.Kocijan, V.Županić) Hrvatskoj donio srebrno odličje.

A onda drugo ne manje iznenađenje. Pridružio mi se omanji, izgledom daleko od „goropadnog risa“ Ivek, pitao sam prezime, rekao je – zapišite dimnjačar, tak me si znaju. Stigao je u posljednji trenutak. Naime jednoj obitelji s obzirom da je počela sezona grijanja očistio je dimnjak pun opasnih stršljana. Jednostavno, mada tek usputno razgovarajući s Gordanom i Ivekom čvrsto sam zaključio

JEDNOM RIS – UVIJEK RIS! Ma gdje bio.

Ako još niste, sada možete lajkati portal Volim Ivanić

2015-09-29T08:55:44+02:0028. Rujan, 2015.|Moslavačkim krajem|