Lirski ugođaji učitelja iz Caginca

U ovoj kolumni bližim nam postaje književnik JOSIP CVRTILA, učiteljevanjem vezan uz moslavačka sela Šartovac i Caginec. Ivanićki zet, otac šestero djece, zbog kršćanskog nazora u pisanju, poslije Drugog svjetskog rata – domovinu je sanjao u dalekoj Argentini.

LIRSKI UGOĐAJI UČITELJA IZ CAGINCA

piše: Dragutin Pasarić

Dvadesetih godina prošlog stoljeća Kutina je bila prvo učiteljsko mjesto poznatog književnika za djecu Mate Lovraka. Poslije Drugog svjetskog rata tek rijetki su spominjali da je u susjednom Šartovcu – učitelj od 1915. do 1923. godine bio i Josip Cvrtila (Jastrebarsko 1896.- Buenos Aires 1966.). Uređivao je Knjižnicu za mladež Hrvatskoga pedagoškog književnog zbora i „Vrelo“, pisao u poznatom „Smilju“. Djela su mu. neprolazne lirske vrijednosti. Prvih desetljeća 20. stoljeća uz Vladimira Nazora, Ivanu Brlić Mažuranić i Jadranku Truhelku navodi se kao zapaženo ime hrvatske umjetničke bajke. Osobito mu je dragocjeno ostvarenje „Ivanjska noć“.

Pod „Ivanjska noć druge priče i pripovijesti“ u Bjelovaru, gradu gdje je Cvrtila djelovao prije Drugog svjetskog rata, knjiga je 1995. godine doživjela novo izdanje. Uz zapaženi kritički osvrt priredio ga je Ilija Pejić. Nakladnici su Hrvatski pedagoški književni zbor, Ogranak Bjelovar i CID – Prom iz Bjelovara. Inače u selu Šartovcu je u organizaciji kutinskog Ogranka Matice hrvatske prošle godine uz Cvrtilin književni opus priređena iznimno kvalitetna i posebno dobro posjećena tribina. No Cvrtilina moslavačka učiteljska priča tu ne završava.

Poslije Šartovca od 1923. do 1927. godine učitelj je u Cagincu. Iako u oba ta mjesta škole više nema to ne znači da njegove obljetnice 2016. godine (120. rođenja i 50. smrti) u Moslavini ne zaslužuje spomen, dapače. Bio je i ivanićki zet. Vjenčao se 26. siječnja 1916. godine u Ivanić Gradu, a iz kojega mu je supruga Marica rođena Hrenčević. U braku je rođeno šestero djece. Zbog kršćanskog nazora u pisanju 1945. godine bez obitelji prisiljen je na odlazak najprije u Italiju, a potom u Argentinu gdje živi dva desetljeća. Preminuo je u Buenos Airesu 1966. godine. O njegovoj sudbini HRT od 2011. godine u više navrata emitirao je dokumentarni film „Dragi tata“ redatelja i scenariste Mire Brankovića.

Cvrtilinu pjesmu „U tišini“ skladao je Kamilo Kolb. Češće je izvodi Ženski vokalni sastav „Kutinske dunje“ i na neki način postaje pejzažna himna gorskoj Moslavini.

U TIŠINI
U tišini šumskoj
podigla se stijena
iznad ogledala
izvora studena.
Pokraj njega sočna
trava je porasla
gdje je noćas dugo
neka srna pasla.
I po mjesečini
iz njeg vila bijela
u kondiru zlatnu
vodu je donijela.

Ako još niste, sada možete lajkati portal Volim Ivanić

2015-07-14T16:41:54+02:0014. Srpanj, 2015.|Moslavačkim krajem|