Zimska moslavačka priča

Prvu ovogodišnju kolumnu autor u zimskom izdanju posvećuje snježnoj kraljici Janici Kostelić. Dolazeći iz velegrada s bratom Ivicom djetinjstvo je provodila u ivanićkom kraju Priči je poticaj dao snježni ugođaj turističkog kompleksa „Moslavačka priča“ u Maloj Ludini, a koji dodiruje i ujedinjuje „otok Ivanić“ s moslavačkim prostorom prema istoku.

ZIMSKA MOSLAVAČKA PRIČA

Piše: DRAGUTIN PASARIĆ

Snježni pokrov, sasvim suprotno nazivu otkriva nam najljepše priče. Izrone i sjećanja za vrijeme skijaških zbivanja na Sljemenu. Podsjete nas tako i na snježnu kraljicu, svjetski poznatu Janicu Kostelić. Godine 2007. Janica Kostelić koja je djetinjstva provodila u ivanićkom kraju proglašena je počasnom građankom Ivanić Grada. I to dakako ne treba zaboraviti, dapače i počasne treba zaposliti. Možda je to prilika za ustanove ili udruge koje skrbe djeci osigurati sadržaje u slobodno vrijeme. Mnogo ih je koji za zimske radosti nisu u koloni prema međunarodnim zimovalištima.

Vjerujemo da bi učenicima uz Janicu i zapise s video snimaka za zimskih školskih praznika „kraljičina priča“ bila više nego zanimljiva, pogotovo uz prve skije.Vrhunac bi svakako bili trenutci kad je pobjedničke skije držala u ruci, sa zlatnom medaljom oko vrata i „Lijepa naša domovino“. Dakako i njezin brat, isto tako skijaški poznati Ivica, a kojemu su naročito u sjećanju na djetinjstvo ivanićka uskršnja jutra s pisanicama – bio bi poželjan gost. Razmišljao sam o tome u novogodišnjoj snježnoj idili turističkog kompleksa „Moslavačka priča“ u Maloj Ludini. Zanimljivi prostor i s tradicijom drvenog graditeljstva mogao bi ponuditi i priče uz druge teme i ostalim godišnjim dobima.

U proljeće primjerice zanimljivo bi bilo čitanje, a možda i uprizorenje brojnih moslavačkih legendi, ljeti uz konjanički maraton sigurno bi privukao prikaz opreme vitezova na konjima iz 1565.godine, a koji su kod Obreške zaustavili osmanlijski prodor prema Križevcima. A raznobojni jesenski ugođaj „Moslavačke priče“ više je nego prostorno prilagodljiv za reviju na otvorenom haljina s moslavačkim motivima. Možda bi od pomoći bila poznata i iznimno cijenjena domaća dizajnerica, sa svjetskim priznanjima Zagrepčanka Branka Donassy, čiji su trenutci djetinjstva vezani uz Kutinu.

Znamo li probuditi djetinjstva za oplemenjivanje sadašnjosti? Zimski san sa sigama i zaleđenim oknom očito prigoda je za to.

2016-01-13T13:54:02+01:0013. Siječanj, 2016.|Moslavačkim krajem|