Krijesnice oko zdenca kloštranskog

Autor kolumne “Moslavačkim krajem” u kolovozu povezuje biciklističku utrku i konjaničko hodočašće. Na putu prema svetištu u Mariju Bistricu s konjanicima odmara u Kloštar Ivaniću. Uživa u igri krijesnica nad njegovim poznatim zdencem.

KRIJESNICE OKO ZDENCA KLOŠTRANSKOG

piše: Dragutin Pasarić

Istog vikenda Moslavinom poslije Velike Gospe domniraju – memorijalna međunarodna biciklistička utrka Stjepan Grgac i konjaničko hodočašće prema hrvatskom nacionalnom svetištu Mariji Bistrici. Biciklistima je polazište i cilj nakon križne vožnje Moslavinom u Ivanić Gradu. Na međunarodni mimohod konjskih zaprega i susret ponosnih konjanika u poznato svetište kreće se iz Kutine.. Prvog dana konačište jahačima i konjima je u općini Kloštar Ivaniću. Istog vikenda biti na prostoru između rijeka Lonje, Česme i Ilove te podnožju Moslavačke gore više je od avanture. Nije važno iz sedla, ili okretom pedala potvrđuje se ona – Moslavina je mila bila gora ili dolina.

Uz pejzažnu neizbježna tu je i duša gostoprimljivih žitelja kraja. Posebno to osjećaju članovi kutinske Udruge uzgajivača i ljubitelja konja Topot. Prezahvalni su za svaki trenutak plemenitosti Kloštranaca prema njima i dragim im ljubimcima. Tu su kako se to kajkavski izriče – kak pri vlastite hiže .Lijepo je to doživjeti nakon kilometara koje su prevalili do pod toranj crkve sv. Ivana Krstitelja, inače u 19. stoljeća središnje ishodišne točke katastarske izmjere Hrvatske i Slavonije.

Dužinu puta mogu analizirati i uz spoznaju da su u mjestu u čijoj se knjižnici franjevačkog samostana starog više od pet stoljeća (1508.) među udžbenicima čuva i prva iz 18. stoljeća hrvatska računica Mihalja Šiloboda .Tu su i osobito zanimljive 42 knjige iz kajkavske književnosti. U bogatom poglavlju Rara kajkaviana stoji i naslov Hižna knižnica (1783. god. 227 – 241 str. ).

Pred hižom koja tone u mrak bajkovito je dok kresnice bleščiju. Iznad središnjeg poznatog kloštranskog zdenca kao da signaliziraju – pročitajte koje od zagonetaka iskrice mudrosti nudi ta Hižna knižica .

Gdo je najbolji mešter iliti vučitel ljudih?
Je, nesreča.

**
Kaj čini človeka da dugo živi?
Ova četvera 1. Mir,
2. Veselje, ali radost.
3. Čednost, ali ti dobrota
4. Sloboščina od ljudskeh poslov

Ako još niste, sada možete lajkati portal Volim Ivanić

2015-08-18T08:59:03+02:0018. Kolovoz, 2015.|Moslavačkim krajem|