Ljubav u doba komercijalizacije -zagrljaj ili poklon-kartica?

Danas, na Dan zaljubljenih, ulice pulsiraju crvenom bojom, izlozi trgovina prepuni su srcolikih ukrasa, a društvene mreže preplavljene su slikama savršeno upakiranih poklona i buketa. U ovom vrtlogu romantike, teško je ne zapitati se – gdje završava iskrena ljubav, a počinje komercijalizacija?

Ne možemo zanijekati da je Valentinovo, poput mnogih drugih blagdana, podleglo valovima komercijalizacije. Od davnih dana, kada su zaljubljeni tajno razmjenjivali pisma, do danas, kada se ljubav sve češće mjeri kroz cijenu poklona, put je bio dug i vijugav. No, je li to nužno loše?

S jedne strane, komercijalizacija je učinila Valentinovo dostupnijim. Ne morate biti pjesnik da biste izrazili svoje osjećaje – ponekad to može učiniti pažljivo odabrana čokoladna pralina ili ruža. Trgovci i marketinški stručnjaci prepoznali su priliku da našu potrebu za izražavanjem ljubavi pretvore u profit, a mi smo, zauzvrat, dobili beskrajne mogućnosti kako to učiniti.

Pokloni ili gestikulacije: Što ljubav zaista znači?
S druge strane, ne možemo se oteti dojmu da se prava suština Valentinova gubi u moru materijalizma. Postavlja se pitanje – možemo li iskreno reći “volim te” bez da to prati poklon? Jesmo li zaboravili na ljepotu jednostavnih gesta, poput dugog zagrljaja ili šetnje pod zvijezdama, koje ne koštaju ništa, a vrijede sve?

Ne treba podcijeniti snagu poklona – oni mogu biti prekrasni izrazi pažnje i ljubavi. Problem nastaje kada pokloni postanu zamjena za iskrenu emocionalnu povezanost. Kad se odnos svede na razmjenu materijalnih dobara, izgubljena je bit onoga što Valentinovo treba predstavljati.

Vraćanje osnovama: Ljubav iznad svega
Ovog Valentinova, možda je vrijeme da ponovno promislimo o našem odnosu prema komercijalizaciji ljubavi. Da, uživajmo u čokoladama, cvijeću i poklonima, ali ne zaboravimo ni na snagu riječi, dodira, i vremena provedenog zajedno. Prava ljubav se ne može kupiti, ali može biti bogato proslavljena – bez obzira na cijenu.

Valentinovo je podsjetnik da ljubav treba njegovati svakog dana, ne samo 14. veljače. Možda je pravo vrijeme da se vratimo osnovama, gdje su mali znakovi pažnje, iskreni razgovori i zajedničko vrijeme najvrjedniji pokloni koje možemo dati. U konačnici, ljubav nije nešto što se može komercijalizirati – ona je nešto što se živi, osjeća i dijeli, svakog dana, iznova i iznova.

Zoran Ožetski

2024-02-14T20:13:06+01:0014. Veljača, 2024.|Kolumne|