Preispitivanje vrijednosti: Korizma kao odgovor modernom materijalizmu

U današnjem svijetu, gdje materijalizam često zasjenjuje duhovne vrednote, korizma se pojavljuje kao podsjetnik na dublje aspekte našeg postojanja. U vremenu kada se uspjeh mjeri materijalnim posjedovanjima i društvenim statusom, ovaj drevni kršćanski običaj poziva na introspekciju i vraćanje osnovnim ljudskim vrijednostima.

Današnji čovjek se često nalazi u vrtlogu brzog života, konstantno trčeći za novim tehnološkim dostignućima, modnim trendovima i društvenim priznanjima. U tom kontekstu, korizma se može doživjeti kao poziv na zaustavljanje i promišljanje o pravim vrijednostima koje čine život vrijednim življenja. Nije toliko riječ o odricanju od čokolade ili društvenih mreža, koliko je riječ o prilici za duboku duhovnu obnovu i preispitivanje vlastitih prioriteta.

Korizma nudi vremenski okvir u kojem se možemo osloboditi materijalnih stega i usmjeriti na ono što je zaista važno – naše odnose s drugima, našu povezanost s prirodom i našu duhovnu dobrobit. Post i molitva, kao tradicionalni aspekti korizme, služe kao sredstva za postizanje tog cilja, ali pravi smisao leži u osvještavanju i djelovanju u skladu s temeljnim kršćanskim vrijednostima: ljubavi, praštanju, skromnosti i solidarnosti.

U ovom kontekstu, djela milosrđa postaju konkretni izraz naše vjere i humanosti. Pomaganje onima u potrebi, bilo da je riječ o materijalnoj ili emocionalnoj podršci, odražava pravu suštinu korizmenog duha. To je vrijeme kada moderni čovjek može preispitati svoju ulogu u društvu i svoje doprinose zajednici, te tako pronaći dublji smisao i svrhu.

Korizma, stoga, nije samo period odricanja, već prilika za duhovno buđenje i obnovu. U svijetu koji glorificira materijalno i prolazno, ovaj sveti period nas podsjeća na neprolazne vrijednosti koje obogaćuju naš život i daju mu pravi smisao. To je vrijeme kada se moderni čovjek može vratiti svojim korijenima, pronaći mir u jednostavnosti i obnoviti svoju vjeru ne samo u Boga, već i u čovječnost.

Korizma je, dakle, most koji povezuje vanjski, materijalni svijet s unutarnjim, duhovnim svijetom. Nudi put prema autentičnijem i ispunjenijem životu, gdje se prave vrijednosti ne mjeri količinom posjedovanog, već dubinom ljudskog iskustva i kvalitetom međuljudskih odnosa. U konačnici, pravi smisao korizme leži u pronalaženju ravnoteže između materijalnog i duhovnog, podsjećajući nas da pravo bogatstvo nije u onome što imamo, već u onome što jesmo.

Zoran Ožetski

2024-02-14T20:09:00+01:0014. Veljača, 2024.|Kolumne|