Nafta iz Velike Hrastilnice još uvijek na čekanju

Za Veliku Hrastilnicu, malo moslavačko selo na rubu šume Žutice u općini Križ, šira javnost u Hrvatskoj saznala je prvi put kad je Ina objavila vijest o pronalasku bogatog ležišta nafte i plina. Ubrzo nakon prvih medijskih napisa, Veliku Hrastilnicu neki su puni optimizma nazvali “mali Kuvajt” pored Ivanić-Grada.

Prije točno dvije godine, 26. srpnja 2012. godine, gotovo svi medijski servisi u Hrvatskoj objavili su vijest o pronalasku nafte u dva ležišta istražne bušotine Hrastilnica 3 u okviru eksploatacijskog polja Žutica . Tijekom bušenja na oko 2000 metara nalazi ispitivanja pokazali su značajne količine nafte i plina. Nalazište je iznenadilo i Inine stručnjake koji su do tada smatrali kako na polju Žutica više nema nafte. Nakon ovog otkrića procjene tih istih stručnjaka išle su tako daleko da su planirane dnevne količine iscrpka nafte bile približno 1450 barela, što je Ini trebalo donositi godišnju zaradu od oko 250 milijuna kuna. Napomenimo još i da bi uz optimalni način proizvodnje bušotina Hrastilnica 3 mogla davati naftu sljedećih 20 do 25 godina .

Ina već tada pritisnuta kritikama Hrvatske Vlade zbog navodnog značajnog smanjenja ulaganja u domaću proizvodnju i istraživanje nafte i plina, otkriće ovih bušotina ( Hrastilnica 3 i Selec 1 ) označila je kao vrlo važan segment u povećanju proizvodnje za područje zapadne Posavine . Lilit Cota, direktorica Inine Službe istražnih projekata tada je izjavila kako otkriće navedenih bušotina za Inu znači povratak domaćem istraživanju i revitalizaciju interesa za domaći prostor i dokaz kako je Ina spremna ići u rizik i investirati u istraživanje na ovim prostorima.
Osim Ine , početkom eksploatacije koja je prema planovima trebala započeti za dvije godine, značajnu financijsku korist trebala je imati i lokalna zajednica. Općina Križ na čijem se području nalazi navedena bušotina, ostvarila bi povećanje prihoda sa nivoa rudne rente sukladno Uredbi o novčanoj naknadi za koncesiju za eksploataciju mineralnih sirovina. Mještani sela Velika Hrastilnica također su imali velika očekivanja i nadali su se kako će Ina obnoviti cestu koja prolazi kroz selo.

Nakon dvije godine i isteka planiranog roka za najavljeni početak proizvodnje imali smo priliku razgovarati s gospodinom Želimirom Šikonjom, izvršnim direktorom Ine za istraživanje i proizvodnju nafte i plina i tako iz prve ruke saznati zašto nije započela eksploatacija nafte iz bušotine Hrastilnica 3.

Taj projekt kao i mnogi drugi je u tijeku. Ina je sa svoje strane osigurala opremu i financijska sredstva i sada se čeka izdavanje uporabne dozvole i dozvole za proizvodnju koje izdaju nadležna ministarstva. Od navedenog projekta očekuje se osim financijske koristi za samu kompaniju i značajna korist za lokalnu samoupravu s kojom je Ina u odličnim odnosima naglašava Šikonja i podsjeća kako će temeljem izmjene Uredbe o isplati rudne rente u ožujku ove godine ista isplaćivati mjesečno za razliku od dosadašnjih kvartalnih isplata.

Želimir Šikonja - izvršni direktor Ine za istraživanje i proizvodnju

Želimir Šikonja – izvršni direktor Ine za istraživanje i proizvodnju nafte i plina

Ina je u prošle dvije godine u projekte na ovom području uložila preko 500 milijuna kuna i osigurala sredstva za daljnja ulaganja. Otkrića tih bušotina, kaže Šikonja, vrlo su važna i značajna za tvrtku, utoliko što će doprinijeti smanjenju prirodnog pada proizvodnje i time održati postojeći nivo zaposlenosti u tvrtki. Ina s domaćih bušotina dobiva tek oko 15 posto ukupno prerađenih količina nafte, dok se ostatak, kako napominje Šikonja, uvozi.

Nakon svega napisanog na žalost nismo saznali kada će početi za ovu godinu najavljena proizvodnja iz bušotine Hrastilnica 3. Možemo zaključiti kako je cijeli projekt ponovo zapeo na relaciji ministarstvo – agencija ili možda agencija- ministarstvo.

Da bi situacija bila gora u vrijeme pisanja ovog članka u medijima se pojavila vijest kako Vlada Republike Hrvatske želi vratiti Inu u hrvatske ruke odnosno otkupiti Mol-ove dionice Ine za koje Mađari traže ni manje ni više već 3 milijarde eura.
Biti će zanimljivo pratiti razvoj događaja i model po kojem će Vlada RH, opterećena ogromnim javnim dugom i kako sama priznaje bez financijskih sredstava, otkupiti Mol-ov paket dionica bez dodatnog zaduživanja.
U okrutnoj tržišnoj utakmici za kupnju Mol- ovog udjela u Ini je i ruski Gazprom koji za razliku od Vlade RH nema financijskih problema. Ta transakcija (ako do nje i dođe ) po kojoj bi vlasništvo nad Inom stekla ruska strana po svoj prilici neće se svidjeti našim europskim i američkim partnerima.
Mnoge strane kompanije zainteresirane su za ponuđene koncesije za eksploataciju Jadranskog podmorja, a Vlada Republike Hrvatske priprema natječaje za koncesije za istraživanje i eksploataciju kopna.
Nakon svega navedenog biti će zanimljivo vidjeti tko će i kada, na kraju crpiti našu naftu iz Žutice i tko će ostvarivati profit iz bušotine Hrastilnica 3.

/Zoran Ožetski/

Ako još niste, sada možete lajkati portal Volim Ivanić

2017-05-23T20:36:18+02:0025. Srpanj, 2014.|Gospodarstvo, Kolumne|