Ivanićki pozdrav Istri

Uz 30. obljetnicu smrti Josipa Badalića
Dobar dio književnog opusa Josipa Badalića ( Deanovec 1888.- Zagreb 1985), a čiju 30. obljetnicu smrti obilježavamo bio je vezan uz dane Prvoga svjetskoga rata. Najzastupljenije su teme iz ruskog zarobljeništva (Moslavačke razglednice, Kutina 1981. poglavlje Od Dona do doma). No zanimljivo je čuti kako je u to vrijeme bilo u njegovoj rodnoj Moslavini.

Prije dvije godine tiskana je zapažena knjiga Dražen Kovačević/ Franko Mirošević: Nemiri i stranački život u Moslavini 1917. – 1923. (Kutina, 2013.). Između ostaloga stranice bilježe da je u Deanovcu (tada Općina Vojni Križ) u domu Mije Badalića (književnikova oca) u to ratno vrijeme smješteno dvoje istarske djece. Inače u moslavačkom kraju prema djelomično sačuvanom popisu spominje se da je udomiteljsku ulogu preuzelo 406 obitelji.

U kotaru Čazma koje mu je pripadala Općina Ivanić-Grad, stoji da su u samom mjestu tog imena djecu iz Istre udomili: Josip Huban, Josip Šantić i Stjepan Pudrišek.I nisu spomenuti, iako humano dragocjeni podaci jedina veza Moslavine i Istre.
O poznatom preporoditelju i dobročinitelju hrvatske Istre u 19. stoljeću biskupu dr. Jurju Dobrili (danas ime nosi više škola i Sveučilište u Puli, a lik mu je na novčanici od 10 kuna) vjekopis je 1882. godine posvetio kanonik i književnik Cvjetko Rubetić (Ivanić Grad 1842.- Zagrebu 1906.). U siječnju 1979. godine u kutinskoj Knjižnici i čitaonici iznoseći tek namjeru objave Moslavačkih razglednica na tog Ivanićanina podsjetio je Josip Badalić.

Naime sjećajući se kao zagrebački gimnazijalac Cvjetka Rubetića, slikovito je rekao – kako se ne samo turistički već spomenom na znamenite i perom može putovati – od moslavačkih obala Lonje, Ilove i Česme do istarskih rijeka Raše, Mirne i Dragonje.

Hvala mu na tom podsjećanju.

Osobno putujući s našim Deanovčanom Josipom Badalićem mogu reći da me se riječima i hodom najviše doimao uz naše zavičajne vodotoke. Godine 1988. uz 100. obljetnicu njegova rođenja, iako to ne činim često, osmjelio sam se naslovljenim stihom ŽIVOTOKU RIJEČI sjetiti naših susreta.

Dođoh u suton lipanjski
u Križ, pod brdo obedsko.
Osjetih korake Vaše,
na putovima i rasputicama
zavičaja nam dragog.
Pozdravih naklonom
njihala naftnog
i glasom šumeće
deanovečke vrbe.
U smiraj večernji,
Moslavina višerječna
životokom Vaših riječi
plovila je.

Dragutin Pasarić

Ako još niste, sada možete lajkati portal Volim Ivanić

2015-07-14T16:42:17+02:008. Lipanj, 2015.|Moslavačkim krajem|