Iz Rečice vodeće pero hrvatskog olimpizma

Osobito značajno ime hrvatskog sportskog novinarstva je Drago Marović. Ovotjedna kolumna podsjeća da je rođen je 1938. godine u Rečici, kraj Križa. U Križu završio je osnovnu školu. U mladosti ljubav mu je bilo hrvanje. Nakon završene karijere na strunjačama počela je nova, suradnici kažu – još blistavija, ona novinarska.

IZ REČICE VODEĆE PERO HRVATSKOG OLIMPIZMA

Piše: DRAGUTIN PASARIĆ

Nakon hrvanja Drago Marović strunjaču je u doslovnom smislu zamijenio je vrlo zahtjevnim perom sportskog novinarstva.. Počeo je 1959. godine u “Narodnom sportu”, prethodniku „Sportskih novosti“. Bio je reporter, komentator, urednik, jedan od osnivača SN revije. Publicirao je djelo “Junaci strunjača”, uredio foto monografiju “Olimpizam u Hrvata”, bio glavni urednik brošure “Hrvatski sport i olimpijski pokret”, pokretač „Olimpijskih vijesti“ glavni urednik vodiča 1992. godine za Albertville i Barcelonu. Preminuo je u 59. godini života (1997.) pripremajući “Vodič za Mediteranske igre u Bariju”

Obnašao je dužnost dopredsjednika Hrvatskog društva sportskih novinara. Prvi je novinar 1991. godine izabran u Hrvatski olimpijski odbor, član Vijeća Hrvatskog olimpijskog odbora i predsjednik njegove Komisije za nakladničku djelatnost. Dakle ne samo reporter već autor i urednik knjiga iz hrvatskog sportskog života. To govore i već spomenuti naslovi knjiga. Dobitnik je Godišnje novinarske nagrade 1975. te Nagrade za životno djelo u novinarstvu 1989. godine.

Posebno pratio karijere boksača Mate Parlova i Željka Marovića

U „Sportskim novostima“ osobito je zapamćen sjajnim opisima boksačih borbi najvećeg hrvatskog boksača Mate Parlova. Njegovu boksačku karijeru pratio je od početka do završetka. Pamti ga se i po komentiranju mečeva europskog prvaka Željka Mavrovića – od prvih nastupima po zagrebačkim ringovima, preko Olimpijskih igara u Barceloni do borbe za naslov i obranu naslova europskog profesionalnog prvaka.

Ako još niste, sada možete lajkati portal Volim Ivanić

2015-11-20T20:26:54+01:0019. Studeni, 2015.|Moslavačkim krajem|