Čudesna šuma Žutica – 14. dio // Veliki crveni šumski mrav

Kraj je ljeta i dane još uvijek grije sunčeva toplina.

Pripovjedač uđe u dio šume do kojeg nikad ne dopiru poplavne vode. Danas je u potrazi za jednom od najmnogobrojnijih životinjskih zajednica šume Žutice koje žive baš na ovakvim staništima.

Njihov predstavnik je, veliki crveni šumski mrav (Formica rufa) ili ruski mrav, s veličinom od oko 9 mm, jedan od većih mrava u Hrvatskoj.

Kao što i samo ime kaže: prsište mu je crvene boje dok su glava i zadak crni.
Na vrhu svake od šest nožica ima kukice koje mu omogućavaju penjanje i prianjanje uz gotovo svaku podlogu.

Središte života velikih crvenih šumskih mrava su mravinjaci koji mogu dosegnuti širinu od četiri metra dok u visinu narastu čak do metar i pol.
Mravi ih grade od suhih grančica, trave i lišća, a ponekad znaju koristiti i male kamenčiće.

Mravinjake često podižu uz rubove šume, tamo gdje cijeloga dana dopiru sunčeve zrake, jer vole/obožavaju toplinu.
Ne dopuštaju blizinu drugih mravljih kolonija. Za borbu im služe velike čeljusti makar, osim njih, imaju još jedno tajno i svrishodno oružje.
Kada se osjete ugroženi, izbacuju mlazeve mravlje kiseline. Nakon nekoliko sekundi osjeti se snažan miris kiseline. Mravlja kiselina je toliko jaka da čak i male količine uzrokuju crvenilo i plikove na koži.

Ovi su mravi uspješni lovci. Svoj plijen, razne kukce i njihove ličinke, hvataju u krugu od preko 100 metara od mravinjaka. Prema nekim procjenama, jedna kolonija mrava pojede godišnje nekoliko milijuna kukaca i njihovih ličinki pa se smatraju vrlo korisnim životinjama.

Zbog takvog korisnog djelovanja na zdravlje šume čovjek ciljano unosi uzgojene mravlje kolonije u prirodu kako bi se proširile i stvorile svoje nove kolonije, zaključi zadovoljni Pripovjedač.

Prirodu nikako ne možeš prevariti: sve ima/dobiva svoj smisao.

/Inspirirano dokumentarnim filmom Zorana Ožetskog, Čudesna šuma Žutica – Između dvije poplave/
/Adaptacija: Jadranko Bitenc/

Zoran Ožetski

Završio srednju tehničku školu u Ivanić-Gradu. Od 2006. godine, u vlastitoj tvrtki radi na poslovima video snimanja, monatže i postprodukcije.  Pored navedenog, 2012. godine za Javnu ustanovu Zeleni prsten Zagrebačke županije, započinje snimanje srednjemetražnog dokumentarnog filma ( 48 minuta) “Čudesna šuma Žutica – Između dvije poplave” gdje potpisuje scenarij, režiju, snimanje i postprodukciju.

2022-01-25T09:35:24+01:0025. Siječanj, 2022.|Čudesna šuma, Kolumne|