Čudesna šuma Žutica – 15. dio // I dođe to doba kada treba zaokružili priču

Dani su sve kraći a noći sve hladnije. U zraku se osjeća miris jeseni. Dobronamjernici-šetači baš kao i naš profesionalac Pripovjedač u šumi nalaze pregršt plodova i sjemena koje će u slijedećem proljeću donijeti novi život.

Upravo ovo jesensko obilje plodova omogućit će mnogim životinjama preživljavanje nadolazećih teških zimskih dana. S dolaskom jeseni kre
e i razdoblje kiša pa će nova voda ponovno zavladati šumom.

Nakon proljetne “eksplozije” života i ljetnog smiraja, tiho i polako u šumu Žuticu ušuljala se jesen donoseći sa sobom razdoblje jesenskih kiša.
Neprimjetno, preko noći, šuma će poprimiti zlatnožutu boju: zrakom će lebdjeti otpalo lišće nošeno vjetrom.
Konji, koji su na poplavnim livadama na rubu šume proveli cijelu godinu, povlače se pred nadolazećom vodom.

Jesen je obojila šumu. Poplava je ponovno zagospodarila. Tako se zaokružilo putovanja kroz sva četiri godišnja doba uz promatranje kockavica, plavih žaba, crnih roda i ostalih stanovnika šume.

Nakon jesenskog obilja, za mnoge životinje, nastupit će vrlo teško zimsko razdoblje koje će preživjeti samo najjače jedinke .
Srne, miševi, lisice i ostali sisavci već su pronašli sklonište u višim dijelovima šume do kojih poplavne vode neće doprijeti te će tamo prezimiti koristeći preostale zalihe hrane.

Vodozemci i gmazovi, ukopani u mulju i u šupljinama tla, započinju period zimskog mirovanja.
Ispod poplavnih vode nalaze se lukovice biljaka koje će, ponovnim dolaskom proljeća, proklijati obogaćeni hranjivim sastojcima. Sjemenje biljaka nošeno poplavnom vodom, proširit će se šumom. Kada se steknu povoljni uvjeti, započet će novi životni ciklus.

Nažalost, poplave nisu uvjetovane samo godišnjim dobima već i ljudskim remećenjem vodnih režima. Izgradnjom nasipa ustava i kanala, čovjek mijenja intenzitete i vrijeme nastajanja poplava. To često ima pogubne posljedice na razvoj biljnog i životinjskog svijeta stoga moramo biti vrlo oprezni prilikom izvođenja zahvata u prirodnim staništima ovog jedinstvenog poplavnog područja Europe.

Iako šuma, pod utjecajem godišnjih doba, neprekidno mijenja izgled i ćud, ona stoljećima pruža siguran dom brojnim biljnim i životinjskim vrstama i sve će se to moći vidjeti u dokumentarcu o Čudesnoj šumi Žutici / Između dvije poplave/.

„Protrčavši“ cijelu godinu dana u skladu s prirodom, s kamerom i otvorena, radoznala uma, naš Pripovjedač se, prije izlaska iz šume, još jednom osvrne iza sebe. Nije to bio oproštaj već ono znano i uobičajeno: doviđenja. I ubuduće će njegove misli i njegovi koraci istraživati sve moguće mijene i radosti koje jedna ovakva prirodna i uščuvana čarolija, za sve generacije, može iznova pružiti.

Ona je čista simbioza mentalnog i fizičkog zdravlja.

Za sam kraj dokumentarca, kada ga napokon, od silnog materijala izmontira, napisat će jednostavno: To bi bilo sve, narode, za ovaj put!

Zoran Ožetski

Završio srednju tehničku školu u Ivanić-Gradu. Od 2006. godine, u vlastitoj tvrtki radi na poslovima video snimanja, monatže i postprodukcije.  Pored navedenog, 2012. godine za Javnu ustanovu Zeleni prsten Zagrebačke županije, započinje snimanje srednjemetražnog dokumentarnog filma ( 48 minuta) “Čudesna šuma Žutica – Između dvije poplave” gdje potpisuje scenarij, režiju, snimanje i postprodukciju.

2022-02-01T11:01:49+01:001. Veljača, 2022.|Čudesna šuma, Kolumne|