Čudesna šuma Žutica // Između dvije poplave 2. priča

Voda je prava gospodarica šume Žutice; polako ali sigurno povlači se pred dolazećim proljećem i obiljem novoga života. Tijekom stoljeća voda je mijenjala izgled šume i prirodni slijed događanja te stalno utjecala na razvoj šumskih zajednica kako biljnog tako i životinjskog svijeta.

Uslijed djelovanja poplavne vode u šumi Žutici, nastale su močvarne zajednice vrbe, crne johe i jasena te šume pravih zelenih divova – hrasta lužnjaka i običnog graba. Svakoj od tih zajednica prilagodile su se različite biljne i životinjske vrste koje svojom brojnošću i svojom raznolikošću čine Žuticu čudesnom…

/ 2. priča dio je dokumentarnog filma Čudesna šuma Žutica – Između dvije poplave/

Scenarij / režija / kamera / montaža: Zoran Ožetski
Pripovjedač: Zlatko Bublić dipl.ing.
Spiker: Željko Tomac
* Zahvala Goranu Šafareku *

**
Film “Čudesna šuma Žutica – između dvije poplave” prikazuje život, odnosno eksploziju života u biljnom i životinjskom carstvu koja započinje u rano proljeće povlačenjem zimskih poplava, a završava s kasnom jeseni i dolaskom novih poplava. Žutica svake godine uslijed obilnih poplava doživljava fantastične preobražaje.

Film kroz koji nas vodi pripovjedač, prikazuje životne cikluse i ponašanja prirode, ali i procese na dinamičan način. Film će se dotaknuti i vrlo važnog segmenta – suživota čovjeka i prirode i potrebe za očuvanjem ovog područja izuzetne bio raznolikosti. Autor filma je Zoran Ožetski a izdavač je JU Zeleni prsten Zagrebačke županije.

Šuma Žutica dio je europske ekološke mreže Natura 2000 i druga najveća nizinska poplavna šuma. Posebna je po tome što je već 40 godina i naftno polje s više od 200 bušotina, a u šumi je unatoč tome opstao bogat biljni i životinji svijet.

***
/Zabranjeno je kopiranje i umnožavanje i distribucija ovog materijala ili bilo kojeg njegovog dijela ./

2022-04-03T10:57:26+02:003. Travanj, 2022.|Čudesna šuma video|