Čudesna šuma Žutica // Između dvije poplave 5. priča

Poplavne livade vrlo su dinamična staništa na rubu šume. Te travnjačke površine, osim što su kao prirodne retencije u povijesti odigrale značajnu ulogu štitile su naselja od poplava jer je voda imala prostor gdje se mogla razliti…

Ova polja, na rubu šume, oduvijek su bila pašnjačke površine na kojima se uzgajala stoka.
Prostranost ovih pašnjaka i udaljenost od obradivih površina, te ispresijecanost šumarcima i šumskim kompleksima, omogućavala je ispašu stoke tijekom cijele godine.
Ovakav tradicionalni način uzgoja stoke osiguravao je održavanje polja i sprječavanje zarastanja u šikaru koji bi se mogla proširiti u šumu….

Rubovi livade obrasli su grmljem trnine, šipka, crnog i bijelog gloga i bazge čiji cvjetovi neodoljivo privlače kukce dok njihovu plodovi imaju važnu ulogu u preživljavanju ptica stanarica.
Na rubovima livade možemo primijetiti brojne vrste višegodišnjeg bilja od kojih su neke unesene iz Sjeverne Amerike poput zlatošipke ili čičoke, ali niti jedna od njih nije zanimljiva kao biljka pod nazivom svilenica….

/ 5. priča dio je dokumentarnog filma “Čudesna šuma Žutica – Između dvije poplave”/

Scenarij / režija / kamera / montaža: Zoran Ožetski
Pripovjedač: Zlatko Bublić dipl.ing.
Spiker: Željko Tomac

**
Film “Čudesna šuma Žutica – između dvije poplave” prikazuje život, odnosno eksploziju života u biljnom i životinjskom carstvu koja započinje u rano proljeće povlačenjem zimskih poplava, a završava s kasnom jeseni i dolaskom novih poplava. Žutica svake godine uslijed obilnih poplava doživljava fantastične preobražaje.

Film kroz koji nas vodi pripovjedač, prikazuje životne cikluse i ponašanja prirode, ali i procese na dinamičan način. Film će se dotaknuti i vrlo važnog segmenta – suživota čovjeka i prirode i potrebe za očuvanjem ovog područja izuzetne bio raznolikosti. Autor filma je Zoran Ožetski a izdavač je JU Zeleni prsten Zagrebačke županije.

Šuma Žutica dio je europske ekološke mreže Natura 2000 i druga najveća nizinska poplavna šuma. Posebna je po tome što je već 40 godina i naftno polje s više od 200 bušotina, a u šumi je unatoč tome opstao bogat biljni i životinji svijet.

***
/Zabranjeno je kopiranje i umnožavanje i distribucija ovog materijala ili bilo kojeg njegovog dijela ./

2022-04-09T18:56:08+02:009. Travanj, 2022.|Čudesna šuma video|