Čudesna šuma Žutica // Između dvije poplave 4. priča

Mjesec je svibanj i može se reći kako sve u šumi diše punim plućima.
Poplave su vratile život u zamrle rukavce i mrtvice čije su obale obrasle raznom močvarnom vegetacijom dok površinom vode plutaju lokvanji…

Visoko iznad tla, u duplji ovog jasena, par čvoraka odlučio je podići svoje potomstvo.

Njihovi uvijek gladni ptići iz sigurnosti svog gnijezda nisu ni svjesni opasnosti koju najavljuju crni oblaci i grmljavina koja dolazi sa zapada. Kiša koja neprekidno pada već danima, prouzročila je nagli porast vodostaja rijeka koje su se izlile i naglo poplavile šumu. Golim okom možemo vidjeti kako nivo poplavne vode u šumi raste. Iako su poplave u Žutici većinom sezonske, i događaju se u rano proljeće ili kasno u jesen, ovakve

/ 4. priča dio je dokumentarnog filma “Čudesna šuma Žutica – Između dvije poplave”/

Scenarij / režija / kamera / montaža: Zoran Ožetski
Pripovjedač: Zlatko Bublić dipl.ing.
Spiker: Željko Tomac
* Zahvala Luka Hercigonja *

**
Film “Čudesna šuma Žutica – između dvije poplave” prikazuje život, odnosno eksploziju života u biljnom i životinjskom carstvu koja započinje u rano proljeće povlačenjem zimskih poplava, a završava s kasnom jeseni i dolaskom novih poplava. Žutica svake godine uslijed obilnih poplava doživljava fantastične preobražaje.

Film kroz koji nas vodi pripovjedač, prikazuje životne cikluse i ponašanja prirode, ali i procese na dinamičan način. Film će se dotaknuti i vrlo važnog segmenta – suživota čovjeka i prirode i potrebe za očuvanjem ovog područja izuzetne bio raznolikosti. Autor filma je Zoran Ožetski a izdavač je JU Zeleni prsten Zagrebačke županije.

Šuma Žutica dio je europske ekološke mreže Natura 2000 i druga najveća nizinska poplavna šuma. Posebna je po tome što je već 40 godina i naftno polje s više od 200 bušotina, a u šumi je unatoč tome opstao bogat biljni i životinji svijet.

***
/Zabranjeno je kopiranje i umnožavanje i distribucija ovog materijala ili bilo kojeg njegovog dijela ./

2022-04-07T11:05:15+02:007. Travanj, 2022.|Čudesna šuma video|