Čudesna šuma Žutica // Između dvije poplave 3. priča

U daljnjoj šetnji kroz šumska prostranstva Žutice naišli smo na rezultate noćne aktivnosti jednog od najvećih graditelja među životinjama – dabra…

Početak je travnja, voda se je već i iz najnižih dijelova pa tako i iz šume poljskog jasena povukla. Nalazimo se na rubu šume uz stari rukavac rijeke Lonje a preko je pašnjak koji je još uvijek djelomično pod vodom. Ovdje smo da bi pronašli jednu od najljepših ali i najugroženiju proljetnicu šume žutice…

Kockavica je jedna od najljepših biljaka šume Žutice. Upravo u ovo doba godine, kada drveće i grmlje još nije prolistalo, kockavica razvija svoju nadzemnu stabljiku koja se može razviti i do 30 centimetara u visinu. Kockavica počinje cvjetati tek nakon 5 – 8 godina te može doživjeti više od 30 godina.

/ 3. priča dio je dokumentarnog filma Čudesna šuma Žutica – Između dvije poplave/

Scenarij / režija / kamera / montaža: Zoran Ožetski
Pripovjedač: Zlatko Bublić dipl.ing.
Spiker: Željko Tomac

**
Film “Čudesna šuma Žutica – između dvije poplave” prikazuje život, odnosno eksploziju života u biljnom i životinjskom carstvu koja započinje u rano proljeće povlačenjem zimskih poplava, a završava s kasnom jeseni i dolaskom novih poplava. Žutica svake godine uslijed obilnih poplava doživljava fantastične preobražaje.

Film kroz koji nas vodi pripovjedač, prikazuje životne cikluse i ponašanja prirode, ali i procese na dinamičan način. Film će se dotaknuti i vrlo važnog segmenta – suživota čovjeka i prirode i potrebe za očuvanjem ovog područja izuzetne bio raznolikosti. Autor filma je Zoran Ožetski a izdavač je JU Zeleni prsten Zagrebačke županije.

Šuma Žutica dio je europske ekološke mreže Natura 2000 i druga najveća nizinska poplavna šuma. Posebna je po tome što je već 40 godina i naftno polje s više od 200 bušotina, a u šumi je unatoč tome opstao bogat biljni i životinji svijet.

***
/Zabranjeno je kopiranje i umnožavanje i distribucija ovog materijala ili bilo kojeg njegovog dijela ./

2022-04-04T10:07:13+02:004. Travanj, 2022.|Čudesna šuma video|