Čudesna šuma Žutica // Između dvije poplave 8. priča – kraj

Jesen je obojila šumu kojom ponovno gospodari poplava i tu je kraj našeg putovanja kroz kojeg smo kroz četiri godišnja doba promatrali kockavice, plave žabe, crne rode i mnoge druge stanovnike šume.

Nakon razdoblja jesenskog obilja za mnoge životinje uskoro će započeti vrlo teško zimsko razdoblje koje će preživjeti samo najjače jedinke .

Srne, miševi, lisice i ostali sisavci već su pronašli sklonište u višim dijelovima šume do kojih poplavna voda neće doprijeti te će tamo prezimjeti koristeći preostale zalihe hrane.
Vodozemci i gmazovi ukopani u mulju i u šupljinama tla, započinju period zimskog mirovanja. Ispod poplavnih vode nalaze se lukovice biljaka koje će, dolaskom proljeća, ponovno proklijati obogaćeni hranjivim sastojcima. Sjemenje biljaka nošeno poplavnom vodom, proširit će se šumom i kada se steknu povoljni uvjeti, započet će novi životni ciklus.

Na žalost, poplave nisu uvjetovane samo godišnjim dobima već je i ljudskim remećenjem vodnih režima. Izgradnjom nasipa ustava i kanala, čovjek mijenja intenzitete i vrijeme nastajanja poplava.
To često ima pogubne posljedice na razvoj biljnog i životinjskog svijeta stoga moramo biti vrlo oprezni prilikom izvođenja zahvata u prirodnim staništima upravo ovog jedinstvenog poplavnog područja u Europi.

Iako šuma pod utjecajem godišnjih doba neprekidno mijenja svoj izgled i ćud, ona stoljećima pruža siguran dom brojnim biljnim i životinjskim vrstama i sve to IZMEĐU DVIJE POPLAVE.

/ 8. priča dio je dokumentarnog filma “Čudesna šuma Žutica – Između dvije poplave”/

Scenarij / režija / kamera / montaža: Zoran Ožetski
Pripovjedač: Zlatko Bublić dipl.ing.
Spiker: Željko Tomac

**
Film “Čudesna šuma Žutica – između dvije poplave” prikazuje život, odnosno eksploziju života u biljnom i životinjskom carstvu koja započinje u rano proljeće povlačenjem zimskih poplava, a završava s kasnom jeseni i dolaskom novih poplava. Žutica svake godine uslijed obilnih poplava doživljava fantastične preobražaje.

Film kroz koji nas vodi pripovjedač, prikazuje životne cikluse i ponašanja prirode, ali i procese na dinamičan način. Film će se dotaknuti i vrlo važnog segmenta – suživota čovjeka i prirode i potrebe za očuvanjem ovog područja izuzetne bio raznolikosti. Autor filma je Zoran Ožetski a izdavač je JU Zeleni prsten Zagrebačke županije.

Šuma Žutica dio je europske ekološke mreže Natura 2000 i druga najveća nizinska poplavna šuma. Posebna je po tome što je već 40 godina i naftno polje s više od 200 bušotina, a u šumi je unatoč tome opstao bogat biljni i životinji svijet.

***
/Zabranjeno je kopiranje i umnožavanje i distribucija ovog materijala ili bilo kojeg njegovog dijela ./

2022-04-27T09:51:20+02:0027. Travanj, 2022.|Čudesna šuma video|