Čudesna šuma Žutica // Između dvije poplave 6. priča

Vrhunac je ljeta i neke Žutičke mrtvice i rukavci daleko su od proljetne raskoši. Stalno izloženi suncu i temperaturama blizu 40 stupnjeva većina njih je gotovo presušila. Veću ribu zarobljenu u rijetkim lokvama već su pojele divlje životinje poput svinja ili lisica, dok rijetke preživjele očekuje slična sudbina, poput ove babuške, koju pokušava progutati zmija ribarica.
Sitnija riba, ako ne postane plijen kornjačama i pticama močvaricama, jednostavno će uginuti uslijed nedostatka kisika.

Usprkos ljetnoj žezi i sve težem pronalaženju dovoljne količine hrane, u šumi Žutici živi jedan stanovnik koji će, kako bi prehranio svoju veliku i uvijek gladnu obitelj, prijeći desetke kilometara na dan…

/ 6. priča dio je dokumentarnog filma “Čudesna šuma Žutica – Između dvije poplave”/

Scenarij / režija / kamera / montaža: Zoran Ožetski
Pripovjedač: Zlatko Bublić dipl.ing.
Spiker: Željko Tomac
Posebna zahvala: Zlatko Borenović

**
Film “Čudesna šuma Žutica – između dvije poplave” prikazuje život, odnosno eksploziju života u biljnom i životinjskom carstvu koja započinje u rano proljeće povlačenjem zimskih poplava, a završava s kasnom jeseni i dolaskom novih poplava. Žutica svake godine uslijed obilnih poplava doživljava fantastične preobražaje.

Film kroz koji nas vodi pripovjedač, prikazuje životne cikluse i ponašanja prirode, ali i procese na dinamičan način. Film će se dotaknuti i vrlo važnog segmenta – suživota čovjeka i prirode i potrebe za očuvanjem ovog područja izuzetne bio raznolikosti. Autor filma je Zoran Ožetski a izdavač je JU Zeleni prsten Zagrebačke županije.

Šuma Žutica dio je europske ekološke mreže Natura 2000 i druga najveća nizinska poplavna šuma. Posebna je po tome što je već 40 godina i naftno polje s više od 200 bušotina, a u šumi je unatoč tome opstao bogat biljni i životinji svijet.

***
/Zabranjeno je kopiranje i umnožavanje i distribucija ovog materijala ili bilo kojeg njegovog dijela ./

2022-04-20T13:33:19+02:0020. Travanj, 2022.|Čudesna šuma video|