Čudesna šuma Žutica // Između dvije poplave 7. priča

U poplavnim nizinskim šumama nalazimo bogatu i raznoliku vegetaciju. No, i ispod površine tla, razvijaju se organizmi koji nisu niti biljke, ni životinje. To su gljive.

Njih razlikujemo od biljnog svijeta jer ne posjeduju klorofil i ne mogu same stvarati organske tvari za život i rast. Ovisno o skupini kojoj pripadaju, uzimaju ih od mrtvih ili živih biljnih i životinjskih organizama […]

Dani su sve kraći a noći su sve hladnije. U zraku se osjeća miris jeseni. U šumi nalazimo obilje plodova i sjemena koje će u proljeće donijeti novi život a iz nekog će se razviti i ovakvi gorostasi.
Upravo ovo obilje plodova omogućit će mnogim životinjama da prežive nadolazeće teške zimske dane. S dolaskom jeseni dolazi i razdoblje kiša a s kišama i nova voda koja će ponovno zavladati šumom […]

/ 7. priča dio je dokumentarnog filma “Čudesna šuma Žutica – Između dvije poplave”/

Scenarij / režija / kamera / montaža: Zoran Ožetski
Pripovjedač: Zlatko Bublić dipl.ing.
Spiker: Željko Tomac

**
Film “Čudesna šuma Žutica – između dvije poplave” prikazuje život, odnosno eksploziju života u biljnom i životinjskom carstvu koja započinje u rano proljeće povlačenjem zimskih poplava, a završava s kasnom jeseni i dolaskom novih poplava. Žutica svake godine uslijed obilnih poplava doživljava fantastične preobražaje.

Film kroz koji nas vodi pripovjedač, prikazuje životne cikluse i ponašanja prirode, ali i procese na dinamičan način. Film će se dotaknuti i vrlo važnog segmenta – suživota čovjeka i prirode i potrebe za očuvanjem ovog područja izuzetne bio raznolikosti. Autor filma je Zoran Ožetski a izdavač je JU Zeleni prsten Zagrebačke županije.

Šuma Žutica dio je europske ekološke mreže Natura 2000 i druga najveća nizinska poplavna šuma. Posebna je po tome što je već 40 godina i naftno polje s više od 200 bušotina, a u šumi je unatoč tome opstao bogat biljni i životinji svijet.

***
/Zabranjeno je kopiranje i umnožavanje i distribucija ovog materijala ili bilo kojeg njegovog dijela ./

2022-04-25T08:25:53+02:0024. Travanj, 2022.|Čudesna šuma video|