Uz izvornu sliku prvog Božića

Kolumna donosi uz jednu župu ivanićkog kraja ne baš lijepu, ali uz smisao Božića vrlo poučnu priču iz 1957. godine. Autoru ju je prije četvrt stoljeća ispričao akademik, pjesnik i poznati katolički svećenik Ivan Golub. Bilo je to za prijateljskog okupljanja nakon Večeri kajkavske poezije u Koprivnici.

IZVORNU SLIKU PRVOG BOŽIĆA

Piše: DRAGUTIN PASARIĆ

Priča koja slijedi gotovo je već bila trajno pohranjena u mom sjećanju. Objavivši je 2012. godine vlč. Dario Paviša (danas na studiju u Rimu, prije vikar župe BDM Snježne u Kutini) i sam iz Golubovog rodnog Kalinovca, vratio me opet na te trenutke izravnog slušanja. U vrijeme Domovinskog rata događaj je jednako duhovno i duhovito za snježnog Božića komentiran s dvojicom poznatih Podravaca: slikarom Ivanom Lackovićom Croatom (ilustrator Golubovih Kalenovačkih razgovora,1979.) i kolegom novinarom Vjesnika Milanom Sigetićem. Bilo je to društvu s pripadnicima 65. ivanić-gradskog bataljuna Hrvatske vojske.

Vlč. Paviša je na portalu poštedio ime, inače meni osobno dragog mjesta, po onoj – jedna lasta ne čini proljeće. U ovom slučaju – jedan kradljivac kokoši ne čini selo. A što se to zbilo? Najbolje je ponuditi tekst s portala, a koji govori kako je svećenik Ivan Golub dobivši svoju prvu župu doživio vrlo neobičan Božić.

Radeći po cijele dane u župi, hodajući po snijegu i ispovijedajući nemoćne župljane, vratio se na Badnjak kući i našao svoju majku uplakanu. „Što se dogodilo?“upitao je majku. „Imali smo jednu kokoš koju sam čuvala za Božić, da ju bum na Badnjak zaklala i sad nam ju je neko vkral (ukrao) i ne bumo imali mesa za Božić. Kakov to bu Božić?“ Priopćila je tužna majka, sada tužnom sinu, koji ne tuguje zato jer ne bude mesa, već zato jer mu je mama tužna. Otišao je u svoju sobu izmoliti ostatak brevijara (časoslova – službena molitva crkve koju mole svećenici i redovnici). U molitvi mu je došla misao, te ju je odmah priopćio tužnoj majci. „Znate mamo (tada se roditeljima govorilo Vi) naš Božić bude najsličniji prvom Božiću.“

Uz sve nevolje Božić je izvor života i radosti, a u teška ratna vremena spomenuti novinar i pjesnik Milan Sigetić napisao je:

Pred vrata nam Božić hodi,
Hrvatska je kak ti Isus,
kaj se navek z nova rodi!

Blagoslovljen Božić i sretna 2016. godina!

2015-12-25T12:58:02+01:0025. Prosinac, 2015.|Moslavačkim krajem|