Pjegavi daždevnjak ( Salamandra salamandra)

Krajem ljeta i dolaskom prvih jesenskih dana konačno je došla i dugo očekivana kiša. Sigurno će se mnogi od Vas uputiti u obližnje šume ( Marču ili Žuticu) kako bi nabrali neke od šumskih plodova: gljive, kestene i sl. Mnogi od Vas će u potrazi za gljivama naići na ove simpatične male životinjice – pjegave daždevnjake.

Pjegavi daždevnjak je 20 -25 cm velik vodozemac, lijepog izgleda i robusne građe.

Njegove upečatljive žute pjege, zbog kojih ga je vrlo lako raspoznati, zapravo su upozoravajuća obojenost koja se osim kod vodozemaca javlja i kod nekih kukaca ( osa, stršljen).

Svojim bojama zapravo želi reći potencijalnim grabežljivcima : ne diraj me, nisam za jelo otrovan sam. Iza njegovih očiju nalaze se žlijezde koje stvaraju otrovne izlučevine koje ga čine vrlo neugodnim i neukusnim obrokom.

Daždevnjake nemojte dirati i na bilo koji način uznemirivati, ali ako ste ipak dirali daždevnjaka to Vam ne može naškoditi. Ipak izbjegavajte kontakt sa sluznicom oka, usta, nosa i ranama na koži.

Pjegavi daždevnjak najaktivniji je noću i poslije kiše kada izlazi iz svojeg skloništa. Hrani se puževima golaćima, gujavicama i kukcima. Zimu provodi pod zemljom. Kao i svaki vodozemac, tako i pjegavi daždevnjak za razvoj treba vodu u koju ispušta već razvijene ličinke. Ličinke ispušta u bare ili potoke. Tijekom razvoja ličinke u jajovodu ponekad dolazi do kanibalizma tj. razvijenije ličinke jedu druge, manje ličinke ili jaja.

Video, foto i tekst : Zoran Ožetski

2017-05-23T20:38:04+02:0028. Kolovoz, 2013.|Kolumne, Video|