Stjepan Grgac u priči “Iz kutinske davnine i blizine”

U subotu 21. travnja TZG Kutina uz Dan planeta Zemlje nudi uzbuđenja uz dvije biciklističke staze: ekstremniju koja se penje se gorskom Moslavinom i obiteljsku s čarima nizinskog kraja. Obje počinju na kutinskom trgu kralja Tomislava (prva u 11, a druga u 11,15 sati) i završavaju u Osekovu.

Inače „učiteljica života“ spominje prvi bicikl iz 1817. godine. Bio je bez pedala i vozač se odguravao nogama. S lancem koji pokreće stražnji kotač pojavio se osamdesetih 19. stoljeća. Još žive sjećanja kada su bicikl „zajahivala“ seoska djeca, putujući u obližnju gradsku školu, ali i seljaci vozeći se s alatkama među klasje i trsje.

Kupljenog sindikalnim kreditom osobito ga je proteklog stoljeća koristilo radništvo. Na ulazu u kutinski „Metan“ bila je nadstrešnica za spremište (parkiralište) brojnih bicikala. Neasfaltiranim kutinskim ulicama organizirane su i utrke, a prvak nagrađivan unutarnjom gumom za dvokolišnog ljubimca. Biciklizam je i u pravom smislu sportska disciplina.

S obitelji u Ivanić Gradu živio je biciklist Stjepan Grgac (1909 – 1960). Godine 1927.. postaje član „Sokola“ – najstarijeg Hrvatskog koturaškog kluba, a do 1939. g. bio je i najbolji biciklistički reprezentativac ondašnje Jugoslavije. Vozio je 1936. g. i 14 vrlo teških etapa utrke Tour de France. Nažalost zbog iznimno lošeg vremena od završnice se moralo odustati. Danas se Stjepanu Grgcu u čast Moslavinom u kolovozu vozi memorijalna utrka.

Vjerujemo da će treća travanjska subota donijeti lijepo vrijeme a biciklisti uživati. A, ima se što i vidjeti i čuti. Na relativno malom prostoru geoloških i bioloških raznolikosti dodiruju se i vrijedne povijesno-kulturne spoznaje od: vučedolske kulture na gradini Marić u Mikleuškoj, drvene kapelice iz 1718. u Donjoj Gračenici, antičkog naselja Ciglenice u Osekovu. U tom je selu živio i poznati folklorist Stjepana Šajnović, a 125-ta je obljetnica njegova rođenja. Uz zvona iz visokog tornja župne crkve sv. Ane zanimljivo je osluhnuti i davnu prošlost, širu od samog mjesta..Uz više okolnih naselja u popisu obitelji Župe Osekovo 1701. godine upisane su i 34 iz Kutine, danas grada u kojemu započinje Zemlji posvećena biciklistička avantura.

UTRKA – DAN PLANETA ZEMLJE NA DVA KOTAČA ( 2012. )
Travanj, 2012.
Dragutin Pasarić

Ako još niste, sada možete lajkati portal Volim Ivanić

2015-07-14T16:42:43+02:0012. Kolovoz, 2014.|Moslavačkim krajem|