Znamenitosti Ivanića

ZNAMENITOSTI IVANIĆA

Uvijek kad mi dolaze gosti pitam se što im pokazati i kamo ih voditi, osim svog doma?

Kamo s njima?

Što im pokazati, a da se Ivanić pokaže onakvim kakvim ga ja vidim i kakav mi je drag? Što je ono najbolje u njemu?
Priznajem, volim se praviti važna s našim gradom, kao i sa svime što volim, pa uvijek tražim čim više povoda za pokazati Ivanić u najljepšem svijetlu.

Najjednostavnije mi je bilo kad mi je došla draga prijateljica iz Splita. Uopće nisam razmišljala kamo s njom, nego pravac pred BBB grafit kod Ivanićanke. Ne bi ona bila ona da nije spremno skočila i pozirala, kao što sam i sama pred Hajdukovim grafitom, kod nje u Splitu. Baš sam bila važna da i mi imamo grafit za pokazivanje, slikanje i općenito divljenje.

S drugom skupinom prijateljica imala sam druge planove. Srećom, dolazile su baš kad se kod nas održava Bučijada tako da smo prošetale Ivanićem i imale pregršt stvari za vidjeti. Puno štandova s proizvodima od buče, narodnim rukotvorinama, pa degustacije bučnice i likera od buče, naslikavanje pred strašilom napravljenim od tikvica…ma praznik i slika grada kakvog čovjek samo poželjeti može. Ja sam mu se divila, mom Ivaniću, a bome i sve moje cure, redom.
Najdraže pak goste iz Dubrovnika vodim uvijek po seoskim gospodarstvima. Nekako si mislim da im najbolje odgovara takva atmosfera, uz dobru domaću hranu i pića kakvih kod njih nema. Pokazujem im jedan drugi Ivanić, pitomiji, opušteniji i više prirodniji, nego što ga i sama inače doživljavam. Ugodno provedeno vrijeme, s dragim ljudima, u ugodnom okolišu. Savršeno.

Prilikom posjeta prijateljice iz Bjelovara, koju sam povela u šetnju gradom pokazujući joj naš park i ostale znamenitosti, kao naručen pojavio se jedan jako zgodan prolaznik. Samo je prošao kraj nas, ali moja prijateljica je bila pod dojmom i zaključkom da su svi dečki u Ivaniću baš takvi, jako zgodni. I opet prilika da se ja napravim važna sa svojim gradom.

Kao dobra domaćica biram mjesta koja ću pokazivati i na koje ću voditi svoje goste. Ovdje sam nabrojala samo nekih 3-4, a nisam ni spomenula rijeku Lonju, Žuticu, Naftalan, ni naše lijepe vinograde, sportska ili kulturna događanja…

Ima toga puno za pokazivati gostima i za praviti se važna sa svojim Ivanićem. Pred gostima i inače, a ako slučajno kojim čudom sva ta mjesta ne bi bila dovoljna, zgodnih prolaznika i prolaznica uvijek imamo.

Takav je Ivanić. Prepun znamenitosti.

Sanja Mladiček

2015-01-03T20:15:30+01:002. Kolovoz, 2013.|Kolumne, Umna kolumna|