Čudesna šuma Žutica // Između dvije poplave 1. priča

Topljenjem snijega i pojavom proljetnih oborina stvorila se ogromna količina vode za koju riječna korita Save i njenih pritoka nisu dovoljna pa se veliki dio razlijeva u prirodna poplavna područja u koja spada i Žutica. Najniži dio šume se tada pretvara u jedno veliko jezero iznad kojeg se izdižu krošnje hrasta lužnjaka, poljskog jasena crne johe i vrbe. Poplave je pošteđena tek manja šumska površina, odnosno viši dijelovi, takozvane grede. Nakon što se vode vrate u korita rijeka, svuda u šumi započinje eksplozija života.

/ 1. priča dio je dokumentarnog filma Čudesna šuma Žutica – Između dvije poplave/

Scenarij / režija / kamera / montaža: Zoran Ožetski
Pripovjedač: Zlatko Bublić dipl.ing.

**
Film “Čudesna šuma Žutica – između dvije poplave” prikazuje život, odnosno eksploziju života u biljnom i životinjskom carstvu koja započinje u rano proljeće povlačenjem zimskih poplava, a završava s kasnom jeseni i dolaskom novih poplava. Žutica svake godine uslijed obilnih poplava doživljava fantastične preobražaje.

Film kroz koji nas vodi pripovjedač, prikazuje životne cikluse i ponašanja prirode, ali i procese na dinamičan način. Film će se dotaknuti i vrlo važnog segmenta – suživota čovjeka i prirode i potrebe za očuvanjem ovog područja izuzetne bio raznolikosti. Autor filma je Zoran Ožetski a izdavač je JU Zeleni prsten Zagrebačke županije.

Šuma Žutica dio je europske ekološke mreže Natura 2000 i druga najveća nizinska poplavna šuma. Posebna je po tome što je već 40 godina i naftno polje s više od 200 bušotina, a u šumi je unatoč tome opstao bogat biljni i životinji svijet.

***
/Zabranjeno je kopiranje i umnožavanje i distribuiranje ovog materijala ili bilo kojeg njegovog dijela ./

2022-04-03T10:32:26+02:0021. Ožujak, 2022.|Čudesna šuma video|