ZAVRŠIO 18. KONJANIČKI MARATON „MOSLAVINA U SEDLU“

U subotnjim poslijepodnevnim satima povratkom u Voloder, odakle je krenuo 5.kolovoza na Dan pobjede, domovinske zahvalnosti i Dan hrvatskih branitelja uspješno je završio 18. konjanički maraton arapskih konja.

Petodnevne dionice objedinjene nazivom „Moslavina u sedlu“ najvećim dijelom područjem Lokalne akcijske grupe Moslavina savladalo je šest izdržljivih konjanika Udruge uzgajivača arapskih konja Moslavine. To su: Željko Petters, vođa konjanika, Domagoj Petters, Marija Matacun, Paola Tia Tutić, Tino Trdišević i Dubravko Presker. Logistiku zahtjevnom projektu pružili su: Željko Junković, Mario Tutić i Daniel Nebojan.

Uz dostojanstvo spomena žrtvama Domovinskog rata, maraton je promicao i vrijednosti baroknih crkava Moslavine. Stoga je i prvo odmorište bila drvena kapelica sv. Fabijana i Sebastijana iz 1718. godine u Donjoj Gračenici, a slijedio je spomen uz poznatu kutinsku župnu crkvu BDM Snježne. Na polovici puta u Samarici prisustvovanjem misi u crkvi Sv. Katarine plemeniti pohod poprimio je oblike hodočašća.

Jahači su u petak bili radost djeci Kloštar Ivanića, zatim ponos u Ivanić Gradu kod polaganja vijenaca poginulim hrvatskim branitelju i legendarnom hrvatskom pilotu Rudolfu Perešinu. Noćili su u Vezišću, rodnom mjesta operne umjetnice Milke Trnine. Odatle su subotom ujutro obalom Česme započeli posljednju petu dionicu.
Podnevni odmor pamtit će se poput najljepše priče. Naime „maratonci“ su osobito srdačno i gostoljubivo primljeni u Maloj Ludini, u jedinstvenom ugođaju turističkog kompleksa „Moslavačka priča“.

Tako je bilo i središtu grada Popovače gdje su na prostoru tradicijske okućnice starog Trijema dočekani kao uvertira priredbi NOĆ U TRIJEMU (organizatori: Turistička zajednica i Likovno društvo „Moslavački krug“).Trenutke dočeka obogatila je već na otvorenom postavljena izložba fotografija moslavačke graditeljske baštine i pejzažne zavičajne ljepote, a čiji je autor Mario Čehulić.
Zahvalu konjanicima u ime Grada Popovače pokrovitelja maratona, izrekao je gradonačelnik Josip Mišković. Vrlo emotivno konjanicima je na tome u ime jednog od stalnih organizatora Ogranka Udruge dragovoljaca i veterana Domovinskog rata Kutine zahvalio predsjednik Stjepan Hrastnik. Na novom gradskom trgu u Popovači paljenjem svijeća uz spomenik hrvatskim braniteljima iskazan je još jedan spomen za njihovo domoljublje.

Dolaskom u Voloder konjanici su u 18 godina zaokružili 10-tisućiti kilometar svoje misije. Dionice uz slogan „Tradicija prošlosti i potreba budućnosti“ kao što je poznato vodile su do Dubrovnika, Vukovara, Orašja i sve do Beča. No ovaj 18. maraton Moslavinom pamtit će po onoj svuda je lijepo, ali doma je najljepše. Vođa konjanika Željko Petters zaključio je: Iako poznajemo Moslavinu ostali iznenađeni novim otkrićima, zaista Moslavina je potpuno iznenađenje od Parka prirode Lonjskog polja do regionalnog parka Moslavačka gora. Slijedi odmor, a već 23. kolovoza analiza maratona jahanjem prema Lipovljanima na „Lipovljanske susrete“, poznatu smotru nacionalnih manjina u Hrvatskoj.

/ Dragutin Pasarić /

Ako još niste, sada možete lajkati portal Volim Ivanić

2015-07-14T16:42:52+02:0010. Kolovoz, 2014.|Kolumne|